Гинекомастия

гитекомастия onco bg

Какво е гинекомастията?

Гинекомастията е увеличаване на гърдите при мъжете, които би трябвало да са плоски и необемни – много различни на вид от женските. Макар да засяга само силния пол, наименованието на заболяването идва от двете гръцки думи gyne – жена и mastos – гърди.

Причини

Причините за възникването на гинекомастията са хормонален дисбаланс в организма и повишаване на женския хормон – естроген и съответно намаляване на андрогенните мъжки хормони.
Често хората се заблуждават, че са жертва на това състояние, но симптомите му не трябва да се бъркат с естествените белези от значителното напълняване. Важно е да се прави разлика между двете – при пълните хора мастните натрупвания не са само около гърдите. При болестта се подуват млечните жлези и областта под подмишницата. При това заболяване се увеличава само техния размер без да има промяна в теглото и останалото телосложение.

Симптоми

Най-честата симптоматика, свързана с болестта са малки твърди бучки около ареолата и видимо увеличение на гръдната тъкан. Гърдите леко започват да провисват. В по-напреднала фаза те наподобяват женските, а болните усещат по-твърдата жлезиста тъкан и болезнено уплътнение в областта на зърното.

Диагностика

Обикновено гинекомастията се долавя чрез опипване под ареолата на гърдата и хормонални изследвания. Изследват се също чернодробните и ендокринни функции – измерване на серумния андростенедион, прогестерон, плазмен естрадиол и човешки хорионгонадотропин, плазмени лутеинизиращ хормон, тестостерон и полов хормон, свързващ глобулините. Обикновено се прави и преглед на тестисите на пациентите и мамография на гърдите.

Ултразвук

Мамографията е един от основните методи за диагностициране на гинекомастията, тъй като чрез нея може да се направи оценка на заболяването и неговия етап. Ехография се прилага предимно в тинейджърска възраст при препубертетна гинекомастия.