Как химиотерапията може да повлияе на половия живот при жените

Ако провеждате химиотерапия по повод на доказано онкологично заболяване и сте започнали лечение заради него, то трябва да бъдете предупредени, че е възможно да се появят проблеми с половия Ви живот.

Можем да ги разделим условно на:

  • Физиологични-това са проблемите възникнали като нежелани ефекти от провежданата химиотерапия. Те имат в повечето случай изцяло обратим характер и изчезват с приключването на лечението поради онкологично заболяване.
  • Психологически- те са в резултат на преживения стрес от поставянето на диагнозата.

Трудно е да се определни, кой вид е по-труден за преодоляване, но трябва да знаете, че и за двата има начин те а бъдат преодолени!

Пациентките, които провеждат химиолечение, рядко споделят за проблеми от всякакво естество свързани с половия живот!

Проблемите с воденето на полов живот понякога са и на чисто психологическа основа. Претърпяна преди химиолечението операция (например за премахване на гърдата)

оказват почти винаги тежък психологически ефект върху жената. Жени претърпяли подобни травматизиращи операции, понякога считат себе си за по-малко привлекателни.

Има случай и на доброволен отказ от воденето на полов живот, при такива пациентки, независимо от факта, че те нямат никаква физиологична промяна или някакъв друг проблем, който да ги ограничава.

Тук е добре да изтъкнем и водещата роля на клиничния психолог в този случай. Понякога той идентифицира проблемите и помага на пациентките да преодолеят налегналите ги страхове. Ако Ви предстой лечение, не забравяйте да попитате в болницата в която ще го провеждате за разговор с психолог! Той ще Ви даде изключително важни съвети и ще Ви помогне заедно с лекуващия Ви екип по-лесно да преминете през трудния проблем.

Ако Ви предстой химиотерапия разговаряйте задължително с лекуващия Ви лекар за проблемите, които могат да възникнат с половата система и половия Ви живот!

Съвет: В Интернет можете да прочетете за повече съвети, относно воденето на полов живот. Прегледайте различни сайтове със специална насоченост и не забравяйте да подложите на критична оценка всеки от тях! Все пак се касае за Вашето здраве и полов живот!

Какви могат да бъдат проблемите от физиологична гледна точка?

Приложението на някои химиолекарства водят до дразнене на почти всички лигавици в тялото. Това включва и лигавицата на влагалището, която може да стане суха, възпалена, а в някой крайни случай и болезнена.

Инфекциите с различни причинители са често срещани по време на химиотерапията, особено при жени, приемащи стероиди или антибиотици за лечение или предотвратяване на бактериални

инфекции. Ако имате подобна инфекция, то може да усетите сърбеж във вагината или вулвата. Може понякога да се появи и гъсто белезникаво течение, а по време на полов контакт да почувствате и неприятно усещане като парене.

Инфекциите често могат да бъдат предотвратени, ако се спазват определени хигиенни норми.

Ако получите (или имате) вагинална инфекция по време на лечение, кажете веднага на лекуващия Ви лекар за него. Инфекциите могат да доведат до сериозни проблеми, най-малкото, защото имунната Ви система е отслабена от химиотерапията.