Запек

Какво представлява и защо възниква

Запекът се характеризира с по-рядко изхождане в сравнение с нормалния индивидуален ритъм на твърди, сухи и трудно преминаващи изпражнения. Може да чувствате болезнена перисталтика, подуване или гадене. Вие мо- же да се оригвате, да имате газове, стомашни спазми или напрежение в ректума. Химиотерапевтиците и някои болкоуспокояващи лекарства мо- же да предизвикат запек. Това може да се случи и когато хората не са ак- тивни и прекарват много време в седнало или легнало положение. Запекът може да се дължи и на консумацията на храни с ниско съдържание на фибри или липсата на достатъчно течности.

Начини за контрол

  • Следете перисталтиката си. Покажете тези записки на вашия лекар или медицинска сестра и поговорете за това, което е нормално за вас. Това ще ви помогне да разберете дали имате запек.
  • Пийте поне 8 чаши вода или други течности всеки ден. Много хора смятат, че пиенето на топли или горещи течности като кафе и чай помага при запек. От полза могат да бъдат и плодови сокове, като сок от сливи, например.
  • Бъдете активни през целия ден. Вие може да бъдете активни, като ходите, карате колело, или правите йога. Ако не може да ходите, попитайте за упражнения, които може да правите на стол или в леглото. Говорете с вашия лекар или медицинска сестра за начини да бъдете по-активни.

Консултирайте се с вашия лекар, преди да използвате фибри, разхлабителни или други медикаменти

Посъветвайте се с вашия лекар или диетолог кои храни са богати на фибри. Консумацията на богати на фибри храни и поемането на много течности може да помогне за омекотяване на изпражненията. Добри източници на фибри включват пълнозърнест хляб и зърнени култури, варива, сурови зеленчуци, пресни и сушени плодове, ядки, семена и пуканки.