Онкологичното заболяване и неговото лечение оказват влияние върху лечението

Когато човек е здрав, приемането на достатъчно храна за покриване нуждите на организма от калории и нутриенти, обикновено не е проблем. В действителност повечето хранителни съвети наблягат на яденето на много зеленчуци, плодове и зърнени храни, а също и на ограничаването на количеството червено месо, особено това, което е обработвано или е богато на мазнини, на ограничаването на мазнините, захарта, алкохола и солта и поддържане на телесното тегло в норма.
Но по време на лечение на раково заболяване, спазването на такъв режим е трудно, особено при наличие на странични ефекти от терапията или ако просто пациентът не се чувства добре. Затова може да се окаже необходимо да промениш своите хранителни навици, за да подсилиш организма си, да се пребориш с рака и да преминеш успешно през неговото лечение. Това може да означава да приемаш неща, които обикновено не се препоръчват когато си здрав.
Например може да се нуждаеш от богати на мазнини или калории храни, за да поддържаш своето тегло, или гъсти, студени храни като сладолед или млечни шейкове, поради факта, че устата и гърлото са възпалени и ти е трудно да ядеш каквото и да е друго. Видът на заболяването, неговото лечение, както и появилите се странични ефекти, трябва да се вземат под внимание, когато се избира най-добрият хранителен режим.

При поставянето на диагнозата, твоят лекар е разговарял с теб относно плана на лечение. Понякога това включва хирургическо лечение, лъчетерапия, химиотерапия, хормонално лечение, биологично лечение /имунотерапия/ или комбинация от няколко вида. Всичките тези видове лечение убиват раковите клетки, но същевременно се увреждат и някои здрави клетки. Тази увреда всъщност е причина за страничните ефекти на терапията. Някои от най-честите странични ефекти, отразяващи се на храненето са:

  • Загуба на апетит
  • Възпаление на устата и гърлото
  • Сухота в устата
  • Проблеми със зъбите или венците
  • Промяна в усещането за вкус или обоняние •Гадене
  • Повръщане
  • Разстройство
  • Запек
  • Умора
  • Депресия

Може да имаш, а може и да нямаш всички или някои от страничните ефекти. Много фактори влияят върху това, дали ще се появат и колко тежки ще са тези реакции. Такива фактори са вида на онкологичното заболяване, кои части и органи на тялото са засегнати, вида, продължителността и дозировката на лечението.

Много от страничните ефекти могат да бъдат контролирани и повечето изчезват с времето след приключване на лечението. Обсъди с твоя лекар или сестра възможните странични ефекти и начините да се справиш с тях. Когато започнеш лечението, говории с твоя лекуващ екип и за всички странични реакции, които не успяваш да овладееш. Уведоми ги и ако лекарствата, които ти дават за контролиране на страничните ефекти, не действат, за да могат да ти предпишат други.

2012 COPYRIGHT AMERICAN CANCER SOCIETY