Как да се справим със заболяването

Грижи за кожата по време на лъчелечение

Кожните реакции на облъчването понякога се срещат по време на лъчелечение. Това е така, тъй като лъчелечението засяга също и нормалните клетки, особено в бързорастящите тъкани, каквато е кожата. Дали ще имате или не кожни реакции на облъчването отчасти зависи от различната кожна чувствителност при отделните индивиди, отчасти от величината на дозата, която кожата получава в зоната на лечението.

Как възникват кожните реакции при лъчелечение?

Кожата може да стане червена, суха или да започне да се лющи. В тази зона на кожата, която е изложена на високи дози облъчване, се засягат потните и мастните жлези, което е причина кожата да стане суха. Някои хора получават усещане за горещина и сърбеж в облъчваната кож- на зона. Ако части от тялото, които са покрити с косми бъдат включени в зоната на облъчването космите падат. Според степента на облъчване космите отново израстват – напълно или частично.

Колко дълго траят кожните реакции при лъчетерапия?

Промените в кожата могат да възникнат по време на лечението или скоро след като то свърши. Кожната реакция в отговор на лъчетерапията е временна, но промените в кожата не изчезват веднага щом свърши лечението. Често остава известна промяна в цвета на кожата.

Как можете да се предпазите или да намалите кожните реакции на облъчването?

Някои препоръки за предпазване и/или смекчаване на раздразването на кожата:

 • На всяка цена вземете душ, но не използвайте сапун в зоната, която се лекува с облъчване.
 • Не трийте кожата за да я подсушите, а леко я потупвайте с хавлията докато стане суха.
 • Избягвайте употребата на парфюм, дезодорант, парфюмирани кремове и пудри върху облъчваната зона.
 • Ако кожата стане суха или червена, добра идея е да я омекотите с мазен крем. Ако кожата е силно раздразнена има специални кремове, които можете да втриете в тази зона. Те се получават с рецепта. Намажете с тънък слой крем зоната, която е получила облъчванетоно никога преди процедурата на облъчване.
 • Ако кожата е зачервена можете да направите баня на зоната с прясно приготвен, но охладен чай от лайка, който има успокоя- ващо въздействие.
 • Ако в зоната на облъчване се правят мехури или рани може да е необходимо да се постави временна превръзка. Болничния персонал ще ви покаже как да го направите и какъв материал да използвате.
 • Кожата, която е обект на облъчване не трябва да се излага на директна слънчева светлина. Това трябва да се прави не само по време на лъчелечението, но и през първите години след като лъчетерапията свърши.
 • Кожата, която е била облъчвана след това дълго остава чувствителна и на слънчево облъчване. Затова винаги трябва да използвате специални кремове, предпазващи от слънчевите лъчи.

Бъдете внимателни

Бъдете внимателни по отношение на маркировките върху вашата кожа, които отбелязват точния размер на полето за облъчване. В случай, че маркировките избледнеят накарайте персонала да ги начертае отново.

Падане на косата

Някои химиотерапевтични лекарства и лъчетерапията в определени части от тялото причиняват падане на косата. Засягат се клетките в космения фоликул тъй като те растат и се делят бързо. Тази част от косъма, която се формира по време на лечението става по-тънка от нормалния косъм и лесно се чупи.

Каква форма взема опадването на косата?

Могат да се засегнат не само космите върху главата, но и други косми по тялото, например, брадата, космите около половите органи, веждите и миглите. Загубването на косата не засяга всеки. При някои хора космите само стават по-тънки. Други загубват косата си за няколко дни. При някои косата единствено става суха и загубва блясъка си.

Колко дълго трае загубата на косата?

Косата винаги започва да расте отново след спирането на химиотера- пията. Понякога започва да расте още по време на самото лечение. Косата може да се промени, обаче, и да стане по-тънка и мека или пък малко по-светла или малко по-тъмна. Хората, които имат права коса преди лечението могат да открият, че косата им е станала къдрава. Тези промени могат да станат трайни. Необходими са няколко месеца преди косата напълно да върне първоначалния си вид.

Ако вие получавате високи дози лъчетерапия в окосмени зони, косата не винаги израства отново. Попитайте медицинския персонал кой от тези варианти е приложим във вашия случай.

Може ли да се предотврати загубата на косата?

При лечението с някои видове химиотерапия пациентът понякога може да опита да използва налагане с лед. Това охлажда скалпа и по този начин намалява кръвотока в него. Този метод може да предотврати или да намали загубата на коса при някои пациенти, но той не се препоръчва на всички. Попитайте вашата сестра дали този метод е подходящ за вас.

Може ли да се смекчи опадването на косата?

Решете косата внимателно с мека четка. Не мийте косата твърде често. Използвайте мек бебешки шампоан и с потупване подсушавайте коса- та след измиване. Не изтощавайте косата като я боядисвате, къдрите или използвате сешоар.

Перуки по време на периода на лечение

Ако имате нужда от перука по време на периода на лечение, тя трябва да бъде осигурена още докато вашата собствена коса е все още на мястото си. При тези условия е по-лесно на фризьора да определи цвета на косата и стила на прическата, така че промяната във вашия външен вид да бъде колкото е възможно по-лека.

Има два вида перуки – едни направени от фибрии други от естествен косъм. Перуките от естествен косъм са значително по-скъпи от първите. Те също трябва да бъдат изпращани на перукер за поддръжка и почистване. Перуките, направени от фибри лесно можете да почиствате сами, а се поддържат и от фризьора.

Някои хора мислят, че при носенето на перука е неприятно или горещо. За тях може да бъде по удобно да носят кърпа, слънчева шапка,таке или плетена шапка. За други е съвсем естествено и удобно да не носят нито перука нито други украшения върху главата си.

Запомнете

 • Не е лесно да се приеме загубата на коса от вашата глава, лице или тяло и може да изисква известно емоционално приспособяване. Понякога може да се чувствате гневни или потиснати от загубата на вашата коса. Подобни чувства не са нито необикновени, нито лоши и можете да се почувствате по-добре ако ги споделите с някого.
 • Косата винаги пораства след като свърши химиотерапията. При лъчелечението върху окосмени части на тялото окосмяването не винаги се появява отново. Това зависи, обаче, от дозата радиация, която сте получили. Попитайте вашия лекар или сестра.

Болка в лигавицата на устата и гърлото

Лъчетерапията в зоната на устната кухина и гърлото и химиотерапията не засягат само раковите клетки. Здравите клетки в тялото също се засягат, особено в бързорастящите тъкани. Лигавицата на устата също се засяга и може лесно да стане болезнена и да се покрие с мехури.

В какво се изразява дискомфортът в устата и гърлото?

Неразположението може да се прояви като дразнене, болезненост, мехури и чувство на парене. Може да се появи бял, понякога болезнен, налеп върху езика и гърлото. Този налеп представлява гъбична инфекция и тя е същата като тази, която се среща при малките деца. Тя се среща често и по времето, когато вземате антибиотици срещу някоя инфекция.
Освен тези усещания може да се появи и трудност в гълтането. Счупени, неравни зъби или недобре стоящи изкуствени челюсти още повече влошават дразненето. По тази причина добра идея е да се отстранят тези проблеми преди започването на лечението.

Може ли човек да се предпази или да облекчи болката в устата и гърлото?

Дъвкането и преглъщането могат да бъдат трудни ако имате суха и раздразнена уста и гърло.

Може да ви хареса да опитате един от следните съвети, които помагат да се увеличи секретирането на слюнка и да направи храненето по- леко:

 • Пийте много вода.
 • Смучете парченца лед или кубчета от замразен плодов сок.
 • Яжте храни, богати на вода, такива като плодове или сладолед.
 • Използвайте масло, маргарин и сосове за да направите “сухите” храни малко по-сочни.
 • Потопявайте сухите, хрупкащи храни в кафе, чай, мляко и пр.
 • Яжте мека, изстудена храна като сладолед, нишестета, дини, пъпеши и храни за бебета. (Меката сладка храна може да повиши риска за разрушаване на зъбите, затова създайте си навик да изплаквате устата си непосредствено след хранене).
 • Опитайте се да смучете таблетки без захар или дъвчете дъвка без захар за да повишите отделянето на слюнка.
 • Има таблетки за смучене и спрей срещу сухота в устата, които мо- жете да купите в аптеката. За да се справите с болезнените мехури и гъбичните инфекции в устата и гърлото, следните съвети могат да ви бъдат от полза:
 • Има добри лекарства, както срещу гъбичните инфекции, така и срещу болките в устата. Наред с другите неща може да се използва течен парацетамол, смесен със сметана. Той се разстила като тънък слой, покриващ лигавицата на устата и гърлото.
 • Минералната вода е добра за изплакване на устата и гърлото, тъй като тя създава неблагоприятна среда за гъбичните инфекции.
 • Мийте зъбите си с максимално мека четка за зъби. Понякога може да е необходимо да ви помогне сестрата. Кажете й за вашия проблем

Запомнете:

 • Да съобщите на вашия лекар или сестра ако получите болка, плаки или мехури в устата и гърлото.
 • Че можете да помолите вашия лекар за болкоуспокояващи лекарства, ако вашето неразположение е изразено.
 • Че тези проблеми намаляват 2-4 седмици след спиране на лечението и винаги изчезват.

Гадене

Някои видове лекарства за химиотерапия причиняват гадене и повръщане тъй като те засягат лигавицата на стомаха и мозъчния център, който управлява рефлекса за повръщане. Някои видове лъчетерапия също могат да предизвикат гадене. Психологични фактори, като възбудата, могат да влошат чувството на гадене.

Как възниква гаденето?

Не всички, които провеждат лечение изпитват чувство на гадене. Нещата варират от пълно отсъствие на гадене до повръщане, в зависимост от лечението, което провеждате. Може да ви се появи чувство на гадене преди, по време или след лечението. Гаденето преди лечението може да бъде причинено от нещо, което свързвате с лечението.

Колко дълго продължава гаденето?

Това е съвсем индивидуално и може да трае от минути до седмица след лечението. Факторите, които имат значение са, например, кой вид лечение прилагате и колко сте чувствителен на лечението.

Може ли да се предотврати и облекчи гаденето?

Профилактично могат да бъдат давани различни лекарства, които да противодействат или намалят гаденето по време на лечението.

 • Има няколко различни лекарства (анти-еметици) за лечение на гаденето. Можете също да използвате лекарства, които се използ- ват за лечение на морска болест. Транквилизатори или релаксанти също могат да имат ефект, както и кортизонови препарати във високи дози.
 • Добре е да вземете това лекарство няколко часа преди лечението. Препоръки, които могат да намалят възможността за поява на гадене
 • Не се хранете обилно преди лечението.
 • Добре проветрете стаята, в която се храните за да намалите миризмата на храна.
 • Използвайте дните, в които се чувствате добре, за да приготвите подходящи по обем порции храна, която можете дълбоко да замразите и да използвате в дните, когато не се чувствате толкова добре.
 • Починете след хранене в полуседнала поза за да намалите риска от повръщане.
 • Разхождайте се на чист въздух всеки ден.
 • Хранете се на малки порции и често, за да не оставяте стомаха си празен.
 • Старайте се да почивате след храна.
 • Избягвайте любимата си храна, тъй като лесно можете да я свържете с чувството на гадене в бъдеще.
 • След като сте спали или почивали добре е да изядете бисквита или сухар преди да станете.
 • Газирани напитки (такива като минерална вода или Кока Кола), както и кисели храни (лимон, туршия) могат да намалят гаденето.
 • Много хора откриват, че четенето, гледането на телевизия или отпускането на фона на приятна музика ефективно намалява чувството им на гадене.

Запомнете

 • Кажете на вашия лекар или сестра, ако вашето лекарство против гадене не ви помага. Някои лекарства понякога действат на един пациент, а не действат на друг. Ето защо трябва да продължавате да опитвате различни лекарства, докато откриете подходящото за вас.
 • Запомнете, че гаденето може да бъде причинено и от други фактори, освен от лечението. То може да бъде причинено, например, от запек или от други лекарства (обезболяващи).
 • Кажете на вашия лекар, ако спаднете на тегло.