Полезни съвети за преодоляване на страничните ефекти

Хранене

 • Избягвайте хранене или приготвяне на храна, когато ви се гади.
 • Избягвайте пържени храни, тлъсти храни и храни със силна миризма.
 • Яжте студена или топла хра- на, ако от миризмата на гореща храна ви се гади.
 • Яжте често и по малко всеки ден от закуска до вечеря, дъвчете храната добре. Приемете малко храна, няколко часа преди лечението.
 • Пийте много течности бавно на много малки глътки.
 • Избягвайте напълването на стомаха с течност преди хранене.
 • Някои нетрадиционни терапевтични подходи (като хомеопатия или акупунктура) могат да помогнат.

Вашата уста

 • За да запазите устата свежа и влажна, яжте пресни ананаси.
 • Почиствайте зъбите или зъбните протези внимателно всяка сутрин, вечер и след всяко хранене.
 • Използвайте четка за зъби с меки влакна или детска четка за зъби.
 • Ако пастата за зъби щипе или миенето на зъбите ви причинява гадене, опитайте да използвате течност за промиване на устата или една чаена лъжица сода бикарбонат, разтворена в чаша топла вода.
 • Ако лекарят ви предпише течност за промиване на устата, използвайте я редовно, според предписанието, за да избегнете разраняване. Някои течности за уста са силни, не забравяйте да ги разредите с вода.
 • Използвайте внимателно и всеки ден стоматологична лента или конец за зъби.
 • Пазете устните си влажни като използвате вазелин или ароматизиран балсам за устни, ако предпочитате.
 • Избягвайте алкохол, тютюн, люти подправки, чесън, лук, оцет и осолена храна. Те могат да раздразнят устата ви.
 • Пазете устата влажна. Доба-вяйте различни видове сосове към храната, за да улесните преглъщането. Опитайте да пиете 1 – 2 литра течност на ден (вода, чай, леко кафе и меки напитки като ябълков сок).
 • Избягвайте кисели питиета като сок от портокал и грейпфрут. Топлите билкови чайове могат да се окажат по-облекчаващи.

Кажете на вашия лекар, ако имате язви в устата, тъй като може да се нуждаете от лекарства за подпомагане на заздравяването на язвите и изчистване на инфекцията.

Смученето на разбит лед по време на прилагането на химиотерапевтични лекарства в някои случаи може да предотврати появата на афти в устата.

Хранителни разстройства

Ако имате диария, яжте по-малко влакнести храни и избягвайте зърнени храни, сурови плодове и зеленчуци, лешници, семки, тлъста храна, фасул, пресни сушени плодове, плодови сокове (освен банан, авокадо, ябълка, грозде), шоколад, пикантни храни, солени храни, чесън, горчица, алкохолни напитки. Яжте често и по малко. Приемайте висококалорична и богата на калий храна: кашкавал, яйца, варени картофи, оризова каша, макарони, банан, праскова, солен айрян, йогурт. Пийте много течност (до два литра на ден), за да компенсирате загубената течност от диария. Не пийте кофеинови и газирани напитки.

Ако имате запек, яжте повече влакнести храни, сурови плодове, зърнени храни и зеленчуци. Приемайте сок от сливи и топли напитки. Опитайте се да направите леки упражнения, ако е възможно. Постарайте се да намалите приемането на яйца, кашкавал, картофи, ориз, макарони. Старайте се да се храните по едно и също време.

Промени във вкуса

 • Яжте само храни, които харесвате и избягвайте тези, които не ви се нравят.
 • Използвайте подправки и билки, за да подправите храните, които готвите.
 • Опитайте се да мариновате храната като използвате сосове със силен аромат, които да я придружат.

Храните с остър вкус като пресния плод са освежаващи и оставят приятен вкус в устата.

Някои хора намират, че студените храни са по-вкусни от топлите храни.

Вашата коса

Ако лекарствата ви са с тенденция да причинят загуба на коса, може да бъде полезно да подстрижете косата си съвсем къса преди лечението. Тежестта на дългите коси тегли скалпа и може да предизвика по-бързо опадане на косата.

Ако има вероятност да загубите косата си, попитайте лекар или медицинска сестра относно перуки по отрано така, че да имате достатъчно време да изберете най-подходящата за вас. Всички хора, работещи за нашата кауза, са били с диагноза рак на гърдата. Преминали са през периода на носене на перука и можем да ви споделим нашия опит и да ви дадем някои интересни насоки.

Когато загубите косата си, можете да носите шапка или шал, когато излизате. Използ
ват се също тюрбани. Много добре се комбинират с големи обеци, особено в летния сезон.

Дори, когато медикаментите, които ви вливат не предизвикват косопад, не къдрете косата си по време на химиотерапията или до три месеца след това.

Ако боядисвате косата си, използвайте лек оцветител на растителна основа и попитайте фризьор или медицинска сестра за съвет.

Опитайте се да не четкате или сресвате косата си прекалено грубо – използвайте мека или бебешка четка.

Избягвайте използване на бои за коси, маши за накъдряне или ролки за коса. Подсушавайте косата си внимателно след измиване.

Кожни промени

Ако кожата ви стане суха или сърбяща, разтъркайте я с малко овлажняващ крем за облекчаване.

Носете шапка, широки дрехи и блокиращ слънцето крем с висок фактор, ако излизате на слънце, за да избегнете изгаряне на кожата.

Чувства и емоции

Много хора установяват, че заболяването от рак, нуждата от химиотерапия и ефектът, който те заедно могат да имат върху живота им, може понякога да предизвикат тревожност, страх или потиснатост. Често тези чувства могат да бъдат засилени от нещо, което изглежда тривиално, като необходимостта да променят своята ежеднев на рутина, за да отговорят на изискванията на лечението, страничните ефекти от терапията или риска от безплодие.
Ако вие действително се чувствате потиснати или обезпокоени поради каквато и да е причина, е важно да знаете, че не сте сами. Вие можете да се уверите, че много хора с рак са се чувствали, като вас в определен период по време на лечението и че, като тях, можете да се справите с чувствата на страх или обезсърчение. Една от първите стъпки за успешно разрешаване на проблемите е да намерите преди всичко точната причина за проблема. Вие можете да се чувствате тревожни, например, питайки се такива въпроси като „Действат ли лекарствата?“,„Какви ефекти ще имат те върху моето тяло сега или в дългосрочен план?“ и „Как ще се справя със страничните ефекти?“.

Много, да не кажем повечето, пациенти с онкологични заболявания се страхуват от бъдещето и какво ще им донесе то. Някои не разбират какво се случва с тяхното тяло и се опасяват от възможните ефекти на болестта или лечението. Веднъж след като сте идентифицирали защо се чувствате потиснати, може да започнете да предпримате действия. Информираността може да помогне да преодолеете страха.

Вашето емоционално благо- получие е толкова важно, кол- кото и физическото ви здраве. Всеки човек се нуждае от из- вестна подкрепа по време на трудни периоди. Не е нужно да преминавате през всичко това сами. Споделяйте. Ако чувствате, че настроенията на потиснатост вземат връх, опитайте се да говорите за чувствата си с някого, когото чувствате близък и който може да бъде добър слушател.  Ако намирате, че е особено трудно да преодолеете периода на депресия, вашият лекарможе да предложи един от многото съществуващи видове лечения, като курс с антидепресанти. Тези лекарства са полезни на краткосрочна основа, помагайки ви да повдигнете духа си, като те обикновено имат малко странични ефекти.

Как мога да помогна на себе си?

Има начини, по които можете да се опитате да облекчите курса на химиотерапевтично лечение. Опитайте се да запа- зите позитивно отношение. Това не означава да бъдете радостни и щастливи през цялото време. Всеки се чувства потиснат и разтревожен от време на време и приемането на този факт е част от това да бъдем позитивни. Може да бъде полезно да знаете какво включва вашето лечение, какво се очаква да се случи, какви странични ефекти да очаквате, какво може да се направи относно тях.

Ако съберете възможно най- много информация за вашето заболяване и лечение, можете да играете активна роля в борбата с него.

Някои хора намират, че воденето на дневник или книга за тяхното лечение е полезно. Това може да има практическа полза, както и да даде възможност да изразите чувствата си. Например, можете да записвате всеки път, когато чувствате гадене и да се върнете назад, за да разберете как това съвпада с приема на лекарствата.

С напредването на книгата за вашето лечение, може да установите, че е окуражаващо да погледнете назад за това как сте се справяли по време на ранните периоди на потиснатост. Много хора черпят сила от това да осъзнаят, че са преодолявали такива периоди и могат да го направят отново.

В някои случай много положително въздействие оказва изучаването на различни релаксационни или медитационни техники.