Умора вследствие от лъчелечението

Какво е умората?

Умората, вследствие на лъчелечение може да варира от леко до екстремно чувство на умора. Много хора описват умората като усещане за слабост, изтощение, отпадналост, тежест или забавяне на реакциите.

Защо възниква

Умората може да се дължи на множество фактори. Те включват:

 • Анемия
 • Безпокойство
 • Депресия
 • Инфекция
 • Липса на активност
 • Лекарства

Умората може да възникне и вследствие на усилието да ходите на лъчелечение всеки ден или стрес. През по-голямата част от времето няма да знаете защо се чувствате уморен.

Колко дълго продължава

Първоначалната поява на умора зависи от няколко фактора, в това число възраст, здравословно състояние, ниво на активност и как сте се чувствали, преди да започнете лъчелечение.

Умората може да продължи от 6 седмици до 12 месеца след последната лъчетерапевтична сесия. Някои хора може непрекъснато да се чувстват уморени дори след приключване на лъчелечението и няма да имат толкова много енергия, както преди.

Начини за контрол:

 • Опитайте се да спите по 8 часа на ден. Това може да е повече сън, отколкото ви е бил необходим преди лъчелечението. Един от начините да спите по- добре през нощта е да бъдете активни през деня. Така например може да се разхождате, да правите йога или да карате колело. Друг начин да спите по- добре през нощта е да се отпуснете преди лягане. Може да почетете книга, да сглобявате пъзел, да слушате музика или да се отдадете на други успокояващи хобита.
 • Планирайте време за почивка. Може да се наложи да поспите през деня. Много хора казват, че кратката почивка от 10 до 15 минути им помага. Ако решите да поспите през деня, опитайте се да не надвишавате 1 час.
 • Опитайте се да не вършите прекалено много неща. Когато сте уморени, може да нямате достатъчно енергия, за да изпълните всичките неща, които искате. Останете активен, но изберете дейностите, които са най-важни. Така например може да отидете на работа, но не вършете домакинска работа, или идете на спортните занятия на децата, но не излизайте навън за вечеря.
 • Упражнявайте се. Повечето хора се чувстват по-добре, когато извършват физически упражнения всеки ден. Направете 15- до 30-минутна разходка, стречинг или йога. Говорете с лекаря си или с медицинска сестра за упражненията, които може да правите, докато сте на лъчелечение.
 • Планирайте правилния за вас работен режим. Умората може да се отрази на количеството енергия, което ви е необходимо във вашата работа. Може да се чувствате достатъчно добре, за да работите на пълен работен ден, но може да се наложи и да работите по-малко, може би само няколко часа на ден или няколко дни седмично. Може да се наложи да разговаразговаряте с вашия началник относно начини да работите от дома си, така че да не се налага да пътувате. Обмислете взимането на отпуск по болест, докато сте на лъчелечение.
 • Планирайте удобен за вас график на лъчелечение. Вие може да искате да адаптирате лъчелечението си около вашата работа или семейство. Например е възможно да искате лъчелечението да се провежда сутрин, за да може да отидете да работа следобед.
 • Учете се от другите хора с ракови заболявания. Хората с рак могат да си помагат, като споделят начини за контрол на умората. Един от начините да се срещате с други хора с рак е, като се присъедините към група за подкрепа лично или онлайн.
 • Говорете с лекаря си или с медицинска сестра, за да научите повече за групите за подкрепа. Говорете с вашия лекар. Ако изпитвате проблеми в контрола върху умората, вашият лекар може да ви предпише лекарства (наречени психостимуланти), които да спомогнат за намаляване на умората, да ви накарат да се почувствате по-добре и да повишат апетита. Вашият лекар може също да предложи лечение, ако имате анемия, депресия или не сте в състояние да спите през нощта.