Диета, хранене и странични действия

Въведение

Нещата, които нормално свързвате с храната могат да изглеждат различни, когато сте болни от рак. Яденето даже може да изглежда като “необходимо задължение”. Без да мислите за него е възможно да приемате по-малко количество храна от обичайното. Ако спаднете на тегло вие се чувствате уморен и може да нямате достатъчно енергия за да ходите на покупки и да готвите, както обикновено. Причината е, че приемате по-малко храна и енергия (калории)*.

За да се чувствате колкото е възможно по-добре с вашето заболяване, особено важно е да се храните достатъчно добре. Затова е от полза да знаете какво ни кара да ядем и да научите някои от тайните, които могат да ни стимулират да хапнем малко повече.

Защо трябва да ядем?

Храната означава много различни неща за нас. За малкото дете тя означава удоволствие, топлина и близост. Малко по-късно в живота тя става нещо, което младежът излапва набързо преди да се срещне с приятел или да вземе участие в някое събиране. За възрастните обядът често е времето, когато се събира семейството или причина да бъдат поканени в къщи приятели на вкусна храна и приятна компания.

В различните ситуации се различава значението на храната, обстановката и компанията. В крайна сметка целта на храненето и на смилането на храната на най-малките й съставни части е да се даде на тялото материал за изграждане и поддържане на клетките на тялото. По време на заболяване това е важно, например, за оздравяването на оперативната рана или за поддържането на имунната защита.

Тялото също получава енергия, т. е. гориво, за тези процеси и за работата на мускулите. Хранителните съставки, от които се нуждаем са протеини (белтъчини), въглехидрати, мазнини, витамини, минерали и вода.

Какво събужда желанието ни да ядем?

На първо място ние ядем, защото сме гладни. Но има също десетки други неща, които стимулират апетита. Ние ядем, защото часовника ни подсеща, че е време; защото сме поканили гости, които да хапнат с нас; защото искаме да изядем нещо с чая или кафето; защото е приятно да ядеш пред телевизора, да отпразнуваш нещо или да се подкрепиш с нещо. Понякога ядем само за да минава времето.

Проучванията показват, че ние сме склонни да ядем повече ако имаме голям избор и ако храната има различни цветове, вкусове и гъстота. Видът и ароматът на храната са други важни фактори. Ние ядем повече от ястие, което ни е добре познато, отколкото от това, което е ново за нас.

Привлекателно подредената маса е стимулираща, както и успокояващата атмосфера. Друга идея е да се поразходите малко преди хранене. Някои хора мислят, че малко вино или шери преди ядене стимулират апетита. Опитайте някоя от тези препоръки за да повишите интереса си към храната!

Защо лесно отслабваме, когато сме болни?

Когато сме здрави и нашето тегло е стабилно има равновесие между енергията, която получаваме от храната и енергията, която използваме. Някои фактори, които управляват това равновесие са добре известни, но много други все още остава да бъдат изследвани. Когато сме болни равновесието може лесно да бъде нарушено. Използването на енергията може да бъде повишено и различните видове лечение могат да поставят повишени изисквания към снабдяването с протеини, витамини и минерали.
За нещастие често няма съответно повишение на апетита; самата болест също оказва потискащо действие на апетита. Други причини са различните видове лечения, операции или обща умора. Нарушеното равновесие между приемането и използването на енергия наистина не е необходимо да бъде много голямо, но ако продължи за по-дълъг период от време води до намаление на теглото- Има пациенти, болни от рак, обаче, които се срещат с точно обратния проблем – те повишават теглото си, например, по време на лечението с хормони или кортизон.

Какво трябва да ядете ако спаднете на тегло?

Всяка храна, която ядете е добра храна, ако имате проблеми със запазването на теглото си! Имате свобода да ядете храна, от която преди сте се въздържали, например, пълномаслено мляко и сирене, сосове, майонеза, сметана, обикновен маргарин или масло. Захарта и захарните напитки също са добри. Ядки, хрупкащи закуски и сушени плодове са добри за междинни закуски. Пълномаслените и захарни храни ви напомпват с калории, защото дори малка порция от тях съдържа много калории. Трябва да се опитате да ядете често за да компенсирате, в случай, че ядете по-малко по време на главното ядене. Добре е да правите две или три междинни закуски дневно.

Рак и хранене

Има разлика между храната, която ядем за да предотвратим рака и храната, която употребяваме във връзка с лечението на рака.

Храната като предпазно средство

За да се предпазим от някои видове рак изследователите препоръчват да ядем храна с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри (бел. ред. растителни целулозни влакна). На практика това означава повече хляб, картофи, продукти от пълнозърнесто брашно (с триците), пълнозърнест ориз, както и зеленчуци и плодове. Храна- та трябва да бъде готвена с малко мазнина и трябва да предпочитаме нискомаслени храни и гарнитури. Всичко това означава, че храните трябва да имат по-голям обем и количество, за да получим необходимата енергия, както преди това.

Хранене по време на лечението

Ако имате лош апетит, обаче, вие не можете да приемате енергията и хранителните вещества, от които имате нужда ако се храните с хрaни, съдържащи малко мазнини и високо съдържание на фибри. Вие се чувствате препълнен много преди да сте изяли необходимото. За да запазите вашето тегло и енергия по време на вашето заболяване трябва да приемате колкото е възможно повече енергия и храна.
Това не изключва избора на храна, богата на фибри и с ниско съдържание на мазнини, но пълнозърнестия хляб трябва да бъде намазан с обикновен маргарин или краве масло, зеленчуците можете да сервирате с растително масло и да изядете вашия плодов десерт със сметана! Добре е да ядете храна, богата на мазнини и повече нездравословна храна за кратък период от време за да поддържате вашето тегло.

Пациентите с наднормено тегло понякога смятат, и то съвсем погреш- но, че е добре, че болестта и заболяването водят до загуба на тегло. Оставете вашата диета за отслабване докато свърши лечението ви и докато отново се почувствате нормални!

Теглото ви е необходимо за да ви позволи да се преборите, колкото е възможно по-добре с операциите и лечението.

Това не трябва да се бърка с препоръките за храна с ниско съдържание на мазнини като предпазна мярка. От формирането на най-първата ракова клетка до стадия на видим тумор могат да минат десетилетия. За този период от време се допуска, че има ефект диетата с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри.

Добре ли е човек да бъде вегетарианец, ако има рак?

Добре балансираната вегетарианска диета е добра за вас, но това може да означава, че ще ви бъде трудно да запазите теглото си и да не отслабнете. Вегетарианската диета означава, че вие изключвате месото и рибата, евентуално и яйцата и млечните продукти и използвате храна с ниско съдържание на мазнини и с високо съдържание на фибри. Ако се обърнете към вегетарианската храна поради вашето заболяване важно е да бъдете по-щедър в използването на мазнини при готвенето, в салатите и върху хляба, поне временно.

Десертите са добри и също могат да бъдат приемани като междинни закуски. Захарните продукти като мед, кленов сироп и сушени плодове са добри за закуска, десерт и междинни закуски. Ядките, слънчогледовото и сусаменото семе, например, също дават добра енергетична подкрепа. По-крайните вегетариански диети, такива като макробиотика, трудно могат да осигурят добър баланс, особено по отношение на белтъчините и енергията. Тези диети изискват много време, работа и знания за храненето.

Какво могат да направят роднините и приятелите?

Попитайте болния какво иска да яде и колко. На всяка цена пригответе храна, която е позната на болния и е привлекателна. Имайте предвид, че във връзка с лечението може да възникне гадене; поднасянето на любимото ястие в този случай може да доведе до дълготрайна неприязън на болния към определена храна. Тогава опитайте нови подправ- ки и аромати, например, различни билки или марина за месо. Някои хора могат да намерят миризмата на свинското и говеждото за неприятна.
Може да е по-добре да поднесете пиле, риба, ястие на яйчена или млечна основа, като богати на белтъчини храни. Също твърде често се случва да се загуби вкуса за кафето или чая за известен период от време. Понякога е необходимо храната да бъде по-мека тъй като лигавицата на устата е болезнена. Тогава е добре да се пасира храната с миксер.

Опитайте се да проявите разбиране, когато болният, въпреки всичките ви усилия, може просто да разрови храната. Понякога той просто не може да я преглътне! Понякога и двамата лесно могат да се почувстват неудобно, ако храненето не върви.
Както беше споменато преди, промените в сетивата и вкуса не са редки, което може да означава, че позната и вкусна храна сега не се възприема по очаквания начин. Добра идея е да проветрите стаята преди хранене. За да намалите миризмата на храната, когато на болния му се гади, можете да сервирате, например, студено месо и студена гарнитура, например, салата, отколкото гореща сготвена храна.

Подредете масата привлекателно и говорете не за това как яде болния и колко тежи, а търсете други теми. Ако поднесете храната в чиния, сервирайте съвсем малка порция като начало. Вида на препълнената чиния кара много хора да се почувстват преяли, независимо, че не са успели да хапнат нищо.

Някои роднини забелязват “страничното действие” на подхода на болния към храната-те самите неволно повишават теглото си! Един полезен съвет, тогава, е да сготвите храната както обикновено – с ниско съдържание на мазнини. Отстранете вашата порция и обогатете останалото с допълнително количество сметана, масло/маргарин или каквото е подходящо в случая. Като роднина вие можете да пропуснете другите добавки като сметана, маслени подправки към салатите или междинните закуски.

Ако болният живее сам можете да помогнете при покупките и може би в приготвяне на голямо количество храна, което след това може да бъде замразено на подходящи по големина порции. Или пък защо да не поканите болния да се храни у вас? Попитайте го какво може да яде и какво би искал да яде.

Какво можете да направите ако живеете сам?

Използвайте голямото разнообразие от готови храни в магазина или тези във вашия фризер. Можете творчески да подобрите тези храни, като ги подправите допълнително. Когато сте в настроение да готвите можете да сготвите храна в по-голямо количество и да поставите във фризера порции с подходяща за вас големина.
Доставяйте си удоволствието да подреждате красиво масата и да придавате привлекателен вид на храната. Отвличането на вниманието с вестник, радио или телевизия по време на хранене могат да бъдат един от начините да мислите за нещо друго, а не за храненето и за това как се чувствате.

За тези, които живеят сами е много лесно да пропуснат някое хранене – забравяте да ядете или сте твърде изморени за да си приготвите нещо. Непременно се постарайте, тогава, да се храните в точно определен час и да хапнете нещо, дори да не сте гладни. Ще бъде още по-лесно ако приемете храната като лекарство, което трябва да вземате пет или шест пъти дневно. Не се колебайте да поискате помощ от съседите, приятелите или роднините.

Трябва ли да вземате витамини и минерали допълнително?

Ако, за определено време, вие вземате сравнително еднообразна храна и/или в по-малко количество от обикновено, тогава допълнителното приемане на витамини може да бъде оправдано. В аптеките има някои добри продукти, които съдържат всички витамини и няколко минарала в балансирани количества. Една такава таблетка дневно е достатъчна. Но запомнете, че можете да започнете да вземате твърде много витамини и минерали, така че не винаги е добре да приемате няколко различни витаминни комплекса “просто за всеки случай”.

Как приемате болничната храна?

Често в болнична обстановка много хора се хранят не така добре, както у дома си. Повечето болнични кухни, следователно, приготвят високоенергийна и високобелтъчна храна, което означава, че главните яденета са приготвени с допълнително количество мазнини и захар

Има 2 или 3 високоенергийни и питателни междинни закуски, такива като напитка със сладолед или друга хранителна напитка. Попитайте за тази храна, когато постъпите в болница. Тя може да бъде пригодена и към други видове специална диета, дори на гъстота.

Кой може да ви даде повече съвети относно храненето?

Попитайте вашия лекар или сестрата. Te могат да ви дадат съвет за подходяща храна и да преценят дали имате нужда от допълнителни диетични добавки или други диетични ястия.