Въпроси относно химеотерапията

Какво е химиотерапия?

Химиотерапията се състои от много различни видове вещества, които се използват за лечение на рака или за облекчаване на симптомите, причиннени от него. Някои от тези вещества са открити, например, чрез изследване на растения, които от незапомнени времена се използват като медицински треви. Например, растението есенен минзухар е било използвано за лечение на рака. Днес една подобна субстанция е откри- та за химиотерапия на рака на кръвта (левкемията).

Други вещества се произвеждат химически и се тестуват в лаборатории. Постоянно се изпитват нови химически субстанции, но само малка част от тях въздействат върху раковите клетки по начин, който ние желаем.

Как химиотерапията уврежда раковите клетки?

Химиотерапията разрушава раковите клетки или потиска тяхната способност да растат и да се размножават. Както различните видове бактерии са чувствителни към различни антибиотици, различните тумори са чувствителни спрямо различни видове химиотерапия.

Химиотерапевтичното лекарство трябва да достигне раковите клетки с цел да ги разруши и се пренася в тялото с помощта на кръвта. Клетките, които се делят место – например, раковите клетки – захващат по- голямо количество от медикамента и онези ракови клетки, които са във фаза на растеж, се разрушават. Поради това лечението трябва да се повтаря така, че колкото се може повече ракови клетки да бъдат достигнати. Степента на разрушаване на клетките варира при различ- ните видове рак.

Въз основа на опита е известно, коя е най-ефективната химиотерапия спрямо различните видове ракови клетки. Също така е известно, че различните медикаменти атакуват раковите клетки по различни начини. Затова различните видове химиотерапевтични медикаменти често се комбинират. По този начин се усилва въздействието върху раковите клетки.

Уврежда ли химиотерапията здравите клетки?

Химиотерапията разрушава раковите клетки. Някои от здравите клетки на тялото също могат да бъдат засегнати. Особено чувствителни са клетките в:

 • космените фоликули
 • лигавиците (устна кухина, гърло, стомашно-чревен тракт)
 • Костния мозък

Тези клетки имат фантастичната способност да се “самолекуват”. Въздействието на химиотерапията върху здравите клетки на тялото причинява страничните действия по време на лечението.

Кога се назначава химиотерапия?

Химиотерапията се назначава за лечение на рака или за облекчаване на симптомите, свързани с болестта. В някои случаи химиотерапията се назначава като профилактично лечение с цел да се намали риска от възобновяване на заболяването, например, след хирургическо лечение.

Химиотерапията може да се назначи като самостоятелно лечение или в комбинация с лъчетерапия или преди/след хирургично лечение. Видът и продължителността на лечението могат да варират. При всеки отделен случай се планира специфичен вид лечение с използване на едно или повече лекарства за определения лечебен период. Видът и времето зависят от заболяването.

Как се провежда химиотерапията?

Един начин на вземане на медикамента е под формата на таблетки, които се пият с цяла чаша вода с цел да се абсорбират в кръвта чрез стомашночревния тракт. Най-честият начин на прилагане на химиотерапията е директно венозно през малка пластмасова тръба, наречена венозна канюла. Лекарството може да се въведе директно със спринцовка или да се разреди и да се даде като инфузия.
Инфузията може да продължи няколко часа, но също може да се дава непрекъснато през целия курс в течение на няколко дни. Друг начин е да се инжектира химиотерапевтичния медикамент мускулно, в артерия – интраартериално, в перитонеума – интраперитонеално, в плеврата – интраплеврално, в пикочния мехур-интравезикално.

Ако пациентът има тънки кръвоносни съдове и е трудно да се инжектира, понякога е подходящо да се използва един инжекционен вход – венокат. Това е малък метален контейнер с гумена мемрана и тънка тръба, която се вкарва хирургически в голям кръвоносен съд. Операцията се извършва под анестезия (обезболяване) и венокатът лежи под кожата.
Венокатът е подходящ при къпане, плуване, спортуване и извършване на различни други дейности. Това улеснява както пациента, така и обслужващия персонал. Броят на инжекциите е значително намален. Това е облекчение за пациентите, страхуващи се от убождания, докато сестрата винаги има достъп за инжектиране на ме- дикамента.

За пациентите, които желаят направо да бъдат инжектирани или инфузиите да продължават кратко, понякога е подходящ централен венозен катетър (ЦВК). Той е подобен на игла за система, но има една по-дълга пластмасова тръба. ЦВК се вкарва чрез обезболяване в една главна вена, най-често на шията или под ключицата. Външната част на ЦВК се прикрепява към кожата с левкопласт.

Колко дълго и колко често се назначава лечението?

Обикновено химиотерапията се назначава под формата на лечебни курсове. Те траят от един до няколко дни. Такива курсове се повтарят на интервали от няколко седмици. Броят на курсовете и продължителността на лечебните периоди се определя от няколко различни фактора и зависи, например, от вида на рака, от вида на химиотерапията, от ефекта от лечението и от това как реагира организмът. Попитайте вашия лекар как е планирано вашето лечение. Често не може да се предскаже времето на започване на лечението.

Обикновено се назначават повтарящи се курсове химиотерапия. Понякога това продължава една или повече години. Те се прилагат за радикално излекуване само при някои видове рак, докато с палиативна цел облекчаване на симптомите) се използват при много различни форми на рак.

В повечето случаи, химиотерапията се прилага под формата на така наречените “кратки курсове”. В тези случаи тя се провежда за един или няколко дни без прекъсване. След това следва пауза. Тази пауза е важна, тъй като възможното увреждане на нормалните клетки може да бъде възстановено преди започването на следващия курс. Времето между два такива курса може да варира от 1 седмица до 5-6 седмици. Най-честият интервал, обаче, е 3-4 седмици.

Между курсовете се вземат кръвни проби (например хемоглобин, левкоцити – бели кръвни клетки, тромбоцити). Ако клетките в костния мозък, например, не се възстановят достатъчно, може да се назначи по- ниска доза от медикамента на след-ващия курс. В някои случаи следващият курс се отлага за няколко седмици. Понякога е възможно да се премине към друг вид химиотерапия.

Количеството или дозата на медикамента, който се прилага, зависи от няколко фактора. Това включва опита за количеството, необходимо за въздействие върху тумора, височината и теглото на пациента, отговаря спрямо предшестващото лечение.

Причинява ли болка химиотерапията?

Получаването на химиотерапия не трябва да причинява болка.

Както преди това бе споменато, химиотерапията обикновено се прилага чрез вкарване на лекарството в кръвоносните съдове.

Понякога иглавата предизвиква зачервяване на кръвоносния съд, но то не трябва да е болезнено. Ако има болка при инжектиране на лекарството – съобщете за това веднага! Това може да се дължи на факта, че част от лекарството е излязла вън от кръвоносния съд. В тези случаи химиотерапевтичният медикамент може да предизвика подуване, болка и кожни промени.

Ако усещате болка, незабавно съобщете за това!

Как се проверява дали химиотерапията е ефикасна?

Вашият лекар и сестра използват различни методи за да контролират ефекта от химиотерапията. Те също така проверяват дали се възстановяват нормалните клетки. Това внимателно проследяване се извършва с помощта на дадена от вас информация, с общ медицински преглед, кръвни тестове, рентгенови изследвания. Един до два месеца след проведеното лечение може действително да се оцени дали химиотерапията е била ефективна.

Има ли лечението странични действия?

Различни видове странични действия могат да се появят при някои пациенти и се дължат на факта, че понякога химиотерапията засяга здравите клетки. Вие можете да попитате вашия лекар или сестра как- ви странични действия могат да се очакват и как да се предпазите от тях или да ги лекувате.

Важно е да се има предвид, че няма никаква връзка между страничните действия, които можете да получите от химиотерапията и ефекта на лекарството върху тумора. С други думи, способността на медикамента да разрушава раковите клетки не може да бъде измерена със силата на страничните му действия. Някои пациенти изобщо не получават никакви странични явления по време на тяхното лечение. Възможно ли е да се приемат и други лекарства по време на химиотерапията? Някои лекарства, например, антибиотици, аспирин, сънотворни, не трябва да се вземат по време на химиотерапията. Кажете на вашия лекар какви други лекарства използвате, както тези, които вземате редовно, така и тези, които вземате рядко.

В някои случаи, други медикаменти могат да бъдат предписани за вас по време на лечението с химиотерапия. Попитайте вашия лекар за всичко, за което сте несигурни. Напишете вашите въпроси на последната страница на раздела и ги вземете със себе си по време на лечението или при следващото посещение при лекаря.

Ако ще ходите на зъболекар или при друг лекар, освен този, който ви лекува за рака, винаги съобщавайте, че получавате химиотерапия.

Мога ли сам да подпомогна лечението?

Вашето съдействие по време на химиотерапията е важно.

 • Важно е да вземате лекарствата по начина, предписан от лекаря. Ако имате затруднения при приемането на химиотерапията на таблетки, необходимо е да кажете на вашия лекар. Лечението може да бъде променено.
 • Вие трябва да се погрижите да приемате достатъчно течности и храна и да почивате достатъчно. На всяка цена разговаряйте с диетолога на болницата, ако имате някакви проблеми с храненето.
 • Важно е да бъдете подготвени за факта, че няма да се чувствате толкова силни между курсовете на лечение, колкото сте били преди започване на лечението.
  Това се дължи на факта, че вашето тяло през цялото време работи за разрушаването на туморните клетки с помощта на химиотерапията и едновременно с това за възстановяването на увредените нормални клетки. По тази причина вашето тяло се нуждае от повече почивка и малко повече извънредно внимание.
 • Една препоръка, за да направите по-лесен лечебния период, е да планирате всеки ден от него с помощта на календар. Поставете си реалистични цели, изпълнявайте по една малка стъпка от тях всеки ден, проверявайте ги и се чувствайте доволен от себе си. Не се опитвайте да извършвате бързо големи задачи. Ако не успеете, това само може да ви потисне. Не бъдете много взискателни към себе си!
 • Планирайте някои приятни дейности за времето, когато се чувствате по-добре. Опитайте се да вършите неща, които ви развличат и ви доставят удоволствие. Това ще ви помогне да имате положителна настройка.
 • Книгите, които не сте прочели, музиката, която не сте слушали може би сега е моментът да наваксате пропуснатото. Преди всичко, опитвайте се да правите неща, които отвличат вниманието ви от болестта и лечението. В някои случаи, вие можете да извършвате вашата обичайна ежедневна работа по време на лечебния период. Това зависи от работата, която вършите и дали се чувствате достатъчно силен за нея.
 • Някои пациенти са в състояние да намалят възможния дискомфорт от провежданото лечение, като редовно излизат на чист въздух, правят разходки, карат колело или правят кратки почивки до огряна от слънцето стена. Други пациенти получават значителна помощ от релаксацията с музика. Опитвайте различни методи. Може би ще откриете нещо, което е точно подходящо за вас по време на лечебния период.
 • Ако искате, може да напишете ваш личен дневен режим за времето на лечението. Запишете какво възнамерявате да правите и какво мислите, че може да ви помогне да разберете усещанията си по време на лечението. Като седите и “прелиствате” вашите мисли и разсъждения, можете по-лесно да формулирате въпросите, които искате да зададете при следващото посещение при вашия лекар или сестра.