Какво да кажа на детето си

Въпрос, които затруднява много майки

Всяка година диагнозата „рак на гърдата” се поставя на огромен брой жени по целия свят. В много от случаите тези жени имат невръстни деца и са изправени пред въпроса „Какво трябва да кажем на децата?”

Изследванията показват, че децата се тревожат по-малко, когато знаят какво се случва и се плашат по-малко, когато познават действителността, макар и да не я разбират напълно. Може да ти се струва трудно да разговаряш с тях за рака на гърдата си, но знай, че в повечето случаи този разговор ще помогне както на теб, така и на тях.В общи линии какво могат да разберат децата на различни възрасти за заболяване като рака на гърдата и как могат да реагират на това, което ще чуят.  Някои идеи за това как да подходиш към този въпрос.

Деца на възраст под 5 години

При малките деца е много важно да подчертаеш, че нямат вина за заболяването ти. Малките деца често се обвиняват за това, което се случва на родителите им и така може да свържат рака на гърдата с нещо, което са ти казали, помислили или направили. Това може да ги накара да се почувстват виновни и затова е необходимо да ги успокоиш. Също така може да си помислят, че заболяването е заразно като грипа, ето защо ще е необходимо да им обясниш, че нещата не стоят точно така.

Поговори с децата си за рака по начина и с думите, които те карат да се чувстваш добре. Няма причина да ги плашиш или да ги „товариш” с информация. Би могла да им кажеш, че гърдата ти, или която думичка използват те за нея, е малко болна и ще отидеш в болницата, за да оздравее.

Повечето малки деца не харесват промените в ежедневието си.

Ще трябва да им обясниш, че ще се върнеш бързо у дома и че за краткия период, в който ще отсъстваш, няма да бъдат сами. Ще е необходимо да им дадеш информация за това кой ще ги гледа, кой ще им приготвя храна, кой ще ги води на детска градина и кой ще ги слага да спят. Ако ще бъдеш в болницата за няколко дни, може да те посетят, когато се почувстваш по-добре.

Ще е добре за тях да видят отблизо къде се намираш и да знаят, че и ти искаш да ги видиш.

Някои видове химиотерапии са свързани със загуба на коса, вежди, мигли. Желателно е да ги подготвиш за промяната. Напримвр темата с феята, която взима зъбките им за да израстат по-здрави, винаги е добре дошла да ги успокои, че феята ще дойде да вземe косата, миглите или веждите на мама за да й донесе след известно време по- здрави и по-красиви.

Друга идея е да вземете детето си, мъжа си, може и други близки и да отидете на фризьор, който да ви подстиже много късо и по този начин да покажете, че тази промяна е желана от вас и необходима. Това може да се отрази положително и на самите вас.

Деца на възраст между 6-11години

Децата, които са в училищна възраст, се притесняват повече за това как болестта ще се отрази на майка им и живота им. Ежедневието е важно за тях, както и за по-малките деца. Ще трябва да разберат, че нещата, с които са свикнали, няма да се променят (кой ще ги води на училище, кой ще ги гледа след това, кой ще им готви, кой ще им помага с уроците и т.н.). Необходимо е да знаят предварително, че когато завърши лечението ти, ще продължиш да правиш това, което си правила и преди.

Едно добро начало би било да им кажеш какво ти се случва и какво ще направят лекарите за това. Ще е от полза да се опиташ да разбереш какво вече знаят за рака, така че да поправиш евентуални недоразумения. Дори и да не искаш да използваш думата „рак”, децата ти или техните приятели е много вероятно вече да знаят какво е това.

Ако искаш, опитай се да им разкажеш за това как се чувстваш и ги насърчи да поговорят и те за това какво изпитват.

Нека не забравяме, че темата за смъртта на тази възраст вече е по-осъзната. Желателно е да им обясниш, че тази болест макар и сериозна е лечима и че мама ще бъде здрава и до тях за дълго. Когато децата са на възраст между 6 и 11 не бива да плачеш пред тях. Те вече осъзнават повече. Ще почувстват твоя страх и от своя страна е много вероятно да се опитат да скрият своите страхове, което може да им се отрази зле в училище, в отношенията с приятелиете или със самата теб.

За тийнейджъри

Повечето тийнейджъри са чували за рака и може би знаят някои неща. Самите те, или техни приятели вероятно познават някого починал от рак. Ето защо, трябва да проучиш какво знаят за рака на гърдата. Например, знаят ли че в днешно време терапиите за рак на гърдата са много ефективни и че ракът на гърдата не означава непременно смърт? Тийнейджърите вероятно ще искат да знаят повече за рака на гърдата и неговото лечение. Някои тийнейджъри може да изглеждат безразлични и, също както някои възрастни, ще се преструват, че нищо не се случва. Това може да те нарани, но може това да е техният начин да се справят със ситуацията. Други са по-чувствителни.

Момичетата може да се притеснят, че и те ще се разболеят от рак на гърдата, особено ако са чували, че е наследствена болест. В действителност, 90% от случаите на рак на гърдата, не са свързани със семейната история и това е нещо, в което трябва да убедиш дъщеря си. Момчетата, от друга страна, може да не знаят как да говорят за рака на гърдата, тъй като вече сазапочнали да откриват значението на гърдите за момичетата. Поради тази причина може да се смутят и да не могат да разговарят с теб.
В този случай би било по-лесно с тях да разговаря баща им. Една обща черта за всички тийнейджъри е, че лесно изпитват срам и смущение. Външният вид е много важен за тях и затова вероятно ще е необходимо да ги увериш, че външният ти вид няма да се промени и че оперативната намеса няма да личи, когато си облечена.

Ако трябва да проведеш химиотерапия и лекарят ти те е уведомил за загубата на коса като вероятен страничен ефект, то тогава ще трябва да поговориш с тях за този вариант и за начина, по който ще се справиш с това.

Тъй като обикновено децата през пубертета изпитват необходимост да бъдат независими от родителите си, би било добре да им кажеш, че в този период от живота си ще имаш повече нужда да бъдат до теб и се нуждаеш от тяхната подкрепа. Не забравяй и друго, децата ти в тази възраст се вълнуват вече и от собствения си живот и са склонни да се разсейват по отношение на серизоните теми в живота.
Не очаквай винаги да реагират според твоите нужди. Може да проявяват чувство за хумор по отношение на външния ти вид или други аспекти на лечението. Все пак да имаш дете тийнейджър си е истинско изпитание. Може да се окаже, че влюбването на дъщеря ти, например, е по-важно за нея от твоя рак.

Продължавай да говориш

Да поговориш с децата си за рака на гърдата, да отговориш на въпросите им и да посрещнеш реакциите им не става „изведнъж”. Докато бъде завършено лечението, би било добре да поддържаш комуникацията между вас отворена. Възможно е децата да те попитат за разреза. Ако искаш, можеш да им обясниш какво е направил хирургът, но дали ще им го покажеш зависи от това как се чувстваш ти, от това как преценяваш, че се чувстват децата ти, както и от общуването, което съществува в семейството.

Ако, все пак изпитваш трудност, можеш да им обясниш, че ти е нужно малко време.

В случай че си направила мастектомия, децата може да се запитат как заместваш гърдата, която си загубила. Ако използваш протеза и се чувстваш добре, би могла дори да им я покажеш.

В случай че се налага да се подложиш на лъчетерапия или химиотерапия, би било добре да кажеш на децата си, че може да не се чувстваш добре или да си уморена в определени дни и че може да ти е необходима малко повече помощ от тях. Да се чувстват способни да помогнат кара децата да се чувстват значими. По-големите деца могат да оказват повече помощ и сътрудничество, но е по-добре да не искаш от тях да поемат прекомерни отговорности.

Когато завърши лечението

Когато лечението ти завърши, е разбираемо това, че децата ти ще искат да се върнеш към предишните си дейности колкото може по-скоро. Можеш да им обясниш, че за да се възстановиш напълно, ще ти е необходимо малко повече време. Контролните прегледи, които посещаваш, може за тях, както и за теб, да са източник на тревоги.

Ще е необходимо да продължиш да бъдеш толкова откровена с тях, колкото можеш да бъдеш.

И в този случай, да разговаряш с тях за това как се чувстваш ти, но и как се чувстват те е най-добрият начин да се справиш с тяхното безпокойство.

Ако успееш да говориш откровено и открито със семейството си, ще осъзнаеш, че семейството е основният източник на обич и подкрепа.