Какво става, когато получавате лъчетерапия

Външна лъчетерапия

За външна лъчетерапия се използват различни видове апарати с различни видове лъчение, което се насочва към тумора. Вие лежите на пейката под лечебната машина. С всяка машина работят няколко човека от персонала.

Като използват светлинни лъчи техниците насочват машината точно в лечебното поле, т. е. полето начертано върху вашата кожа. Когато всичко е готово, техникът напуска залата за лечение и отива в контролната стая. Вие чувате един бръмчащ звук, когато машината работи по време на лечението. При всеки лечебен сеанс вие ще получавате дозата облъчване, която е предписана от вашия лекар.

Освен това се правят проверки за да се види дали машината правилно е насочена, за да бъде максимално индивидуализирано лъчелечението. Ако лечението е било планирано така, че да се използват няколко ъгъла на подход за облъчване, тогава облъчването се прави в няколко лечебни полета. Лъчетерапията се провежда само няколко минути във всяко поле.

Вратата на лечебната зала трябва да бъде затворена по време на лечебния сеанс, но техникът ви наблюдава през цялото време на телевизионен екран в контролната стая. Ако желаете, възможно е да се свърже говорител, така че да можете да разговаряте с него.

Вътрешна лъчетерапия

Така нареченото вътрешно облъчване също може да бъде използвано. Това означава, че източникът на радиация се поставя във вътрешността на орган или тъкан. Вътрешното облъчване се използва, например, в лечението на различни гинекологични видове рак. Една капсула с малко радиоактивен препарат в нея се поставя в матката и/или влагалището. Когато пациентът получи планираното облъчване лечението се спира като се изважда капсулата.

Друга форма на вътрешно облъчване се постига с назначаване на радиоактивни вещества, които се отправят към определен орган в тялото. Тези вещества се назначават чрез инжекция или през устата като течност или в капсула.

Колко често и колко дълго продължава лъчелечението?

Колко често и колко дълго продължава лъчелечението зависи от чувствителността на тумора, дозата на облъчване, скоростта и разпределението. Понякога лечението е два пъти седмично, а понякога два пъти дневно. Понякога се контролират кръвните клетки по време на лечебния период. Ако нормалните клетки не са се възстановили достатъчно, тогава следващият лечебен сеанс може да бъде отложен

Изпитва ли се болка по време на лъчелечението?

Не, лечението не е болезнено. По време на лъчетерапия вие не чувствате нищо. Това, което може да бъде неприятно е, че пейката на която лежите може да е доста твърда и неудобна. Може също да се наложи понякога да лежите в неудобна позиция – например, с вдигнати ръце, така че лечебната зона да бъде достигната по най-добрия начин.

Ставаме ли радиоактивни?

Много пациенти, които получават или, които ще подлежат на лъчетерапия се чудят дали тя ще ги направи радиоактивни. Вие няма да станете радиоактивни, ако получите външно или вътрешно облъчване (гинекологичен рак). Нито вашата урина и пр. ще стане радиоактивна.
Обаче, пациентите, които се лекуват с радиоактивен йод за заболявания на щитовидната жлеза стават носители на радиоактивност за кратък период от време т. е. радиоактивността остава в щитовидната жлеза за няколко дни.

Как се разбира дали лъчетерапията е ефикасна?

Ефектът на лъчетерапията може да бъде преценен 1-2 месеца след като свърши лечението. Вашият лекар и вашата сестра използват няколко метода за да проверят това. Те също проверяват дали нормалните клетки се възстановяват. Този цялостен контрол се прави с помощта на, например, нормален преглед от лекаря, кръвни тестове и рентгенови снимки.

Има ли лечението странични действия?

Някои пациенти получават странични действия или лъчеви реакции от различен характер. Попитайте вашия лекар или сестра кои странични действия могат евентуално да се появят върху вашия случай и как можете да се предпазите от тях или да ги лекувате.

Важно е да се знае, че няма връзка между страничните действия на лъчетерапията и ефекта от лечението върху тумора. С други думи, способността на радиацията да разруши раковите клетки не може да бъде измерена със силата на страничните действия, които предизвиква. Много пациенти изобщо не получават странични явления при лъчетерапията.

Как мога да участвам по време на периода на лечение?

Вашата помощ е важна по време на лечението!

 • Трябва да се погрижите тялото ви да получава достатъчно храна, течности и почивка.
 • Важно е да се подготвите да посрещнете факта, че вие няма да имате толкова сила между лечебните курсове и сеанси, колкото сте имали преди да започнете лечението.
  Това се дължи на обстоятелството, че вашето тяло работи през цялото време за да разруши туморните клетки и същевременно да поправя увредените нормални клетки. Следователно, вашето тяло се нуждае от повече почивка от нормално и малко допълнително внимание.
 • Доброто хранене е задължително. Погрижете се да приемате добре балансирани храни и да не губите тегло. На всяка цена поговорете с диетолога в болницата, ако имате някакви проблеми.
 • Кожата над мястото на лечение е много чувствителна, така че бъдете внимателна с нея. Носете свободно скроени дрехи и мийте мястото внимателно като не използвате сапун.
  Върху лечебното поле може да бъде използван лосион за тяло, но не дезодорант, парфюм или други козметични средства. Не излагайте това място на директна слънчева светлина. Ако маркировката, която очертава лечебното поле започне да става неясна, при следващото ви посещение можете да помолите някого от персонала на отделението в болницата да я начертае отново.
 • Ако приемате някакви лекарства редовно или понякога, добре е да кажете на вашия лекар за тях.
 • Запланувайте някакви приятни дейности за дните, в които се чувствате по-добре. Опитайте се да вършите неща, които мислите, че са забавни и, които ви доставят удоволствие. Това много ще ви помогне за поддържане на положителна настройка.
 • Книгата, която не сте прочели, музиката, която не сте слушали на спокойно и уединено място – може би сега е момента да наваксате? Най-вече опитайте се да вършите неща, които отправят вниманието ви надалеч от болестта и лечението.
 • В много случаи е възможно да продължите нормалната си работа по време на лечебния период. Това зависи от това как сте и дали чувствате, че имате достатъчно сила за това.
 • Пациенти, които страдат от гадене, могат да намалят неразположението си, ако редовно прекарват времето си на свеж въздух.

Някои пациенти получават голямо облекчение от различните упражнения за релаксация, музика и други подобни. Изпробвайте различните методи. Може би ще откриете нещо, което е много полезно за вас по време на лечебния период.
Бележките върху това какво правите и върху вашите мисли могат да ви помогнат да разберете своите чувства по време на лечението. Когато седнете и “разлистите” вашите мисли и спомени това ще ви помогне да формулирате по-лесно въпросите, които искате да зададете на вашия лекар или сестрата при следващото посещение при тях.