Поведение и социални контакти

Социален живот (пътувания)

Въпреки че химиотерапията може да предизвика неприятни странични ефекти, някои хора все пак успяват да водят почти нормален живот по време на лечение. Често химиотерапията може да ви накара да се чувствате по- добре, защото се облекчават симптомите на рак. Дори ако се чувствате неразположени по време на курса на лечение, е възможно да установите, че се възстановявате бързо между отделните терапевтични курсове и можете отново да се заемете с обичайните си дейности едновременно с чувството за подобрение. Може да се окаже по силите ви да ходите на работа и да продължите с обичайните си социални дейности както обикновено, но е възможно да имате нужда от почивки по време на деня или съкращаване на работното ви време.

Някои хора се чувстват уморени по време на химиотерапия. Това е напълно нормално и може да бъде причинено от самите лекарства и борбата на тялото с болестта или може просто да бъде вследствие на лош сън. За някого, за когото е нормално да е изпълнен с много енергия, чувството на умора през цялото време може да действа много отчайващо и трудно за преодоляване. Най- трудният период може да бъде към края на химиотера- певтичния курс.

Опитайте се да намалите ненужните дейности и помолете семейството си или приятели да ви помогнат с дейности като пазаруване и домашна работа. Важно е да не се борите с умората си. Дайте си време за почивка и ако все още работите, увере- те се дали е възможно да намалите работното си време, докато сте подложени на лечение. Ако имате трудности със заспиването, общопрактикуващият лекар може да ви предпише някакви леки сънотворни таблетки.

Докато ви се прилага химиотерапия, можете да установите, че не можете да извършвате някои от нещата, които сте вземали за даденост. Въпреки това не трябва да спирате напълно социалния си живот. В зависимост от това колко добре се чувствате, не съществува причина да спрете да излизате или посещавате приятели, особено ако планирате предварително социалните си срещи.
Например, ако имате излизане вечерта, можете да се уверите, че сте почивали много през деня така, че да съберете много енергия. Ако планирате да излезете за закуска, обед или вечеря, добре е да вземете таблетки против повръщане преди да отидете и внимателно да изберете храна от менюто.

Ако наближава важно соци- ално събитие (като сватба), обсъдете с вашия лекар дали лечението може да бъде променено така, че да се чувствате колкото може по-добре за събитието.

Ако отивате в чужбина за празниците, е важно да запомните, че докато сте подложени на химиотерапия на вас не тряб- ва да се прилага каквато и да е от ваксините с „жив вирус“. Те включват ваксини срещу полиомиелит, морбили, рубеола, тройна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, БЦЖ ваксина (срещу туберкулоза), ваксина срещу жълта треска и тифоидна ваксина. Съществуват, при все това, ваксини, които можете да приемате при необходимост. Ако пътувате в чужбина, попитайте лекаря дали трябва да ви бъдат направени други ваксини като тези срещу дифтерит, тетанус, грип, хепатит B, хепатит А, бяс, холера или инжекция на тифоидна ваксина.

Понякога хората, които имат или са имали онкологично заболяване могат да установят, че е трудно да им бъде направена застраховка за пътуване, ако им предстои такова извън страната.

Интимни контакти – полов живот

Някои хора преминават през периода на химиотерапия без това да се отрази на техния полов живот. Същевременно други намират, че техният полов живот е временно или постоянно променен по някакъв начин вследствие на лечението. Настъпващите промени са временни и не би трябвало да имат дългосрочен ефект върху половия ви живот. Например може да има периоди от време, през които просто се чувствате прекалено уморени или може би не достатъчно силни за нивото на физическа активност, с която сте свикнали по време на секс. Ако лечението е причина да ви прилошава, може да не искате да правите секс изобщо за известно време.

Безпокойството може също да изиграе голяма роля при спирането на половия живот. Каквито и да са подобните промени, те са обикновено краткосрочни и не са сериозни. Не съществува медицинска причина да спрете да правите секс по което и да е време на вашия курс на химиотерапия. Напълно безопасно е и самите химиотерапевтични лекарства няма да имат дългосрочни физически ефекти върху способността да бъдете сексуално активни и да изпитвате удоволствие от това. Каквито и да са промените във вашия полов живот, малко вероятно е да продължат дълго.

Единственото изключение могат да бъдат жени, чиято химиотерапия е довела до ранна менопауза. Тези жени ще изпитат симптоми, обикновено свързани с менопаузата, която може да включва сухота на влагалището и намален интерес към секса.

Преодоляването на какъвто и да е проблем, сексуален или друг, може да изглежда като трудна битка, когато едновременно се опитвате да приемете диагнозата и да се справите с химиотерапията. Помнете, че повечето странични ефекти на химиотерапията, които могат да се отразят на половия ви живот като умора или гадене, постепенно ще отшумят веднага след като лечението ви приключи. Смята се, че химиотерапевтичните лекарства не могат да преминат в семенната течност или във вагиналните течности. При все това за хората, които се подлагат на химиотерапия, повечето болници съветват използване на кондоми по време на сексуална активност до няколко дни след края на лечението. Това цели предотвратяване на възможни проблеми при техния партньор.

Важно е да се вземат подходящи противозачатъчни мерки, докато се прилага химиотерапия, тъй като химиотерапев- тичните лекарства могат да увредят плода, ако настъпи бременност. Поради тази причина, вашият лекар ще ви посъветва да използвате надежден метод за контрацепция (обикновено „бариерни“ методи като кондоми или диафрагма за жени) през цялото ви лечение и няколко месеца след това.

Репродуктивни насоки

Въпреки че химиотерапията може да намали плодовитостта, напълно е възможно за жена, подложена на химиотерапия, да забременее по време на лечението. Страничните ефекти на химиотерапията, като гадене и диария, могат да направят противозачатъчното хапче по-малко ефективно. Жените партньори на мъж, подложен на химиотерапия, могат също да забременеят. Бременността трябва да се избягва по време на химиотерапия поради възможността от увреждане на плода от лекарствата.

За съжаление някои видове химиотерапевтично лечение могат да причинят безплодие. Безплодието е неспособност да забременеете или да станете родител и може да бъде временно или постоянно в зависимост от лекарствата, които приемате. Решително ви съветваме да обсъдите изцяло риска от безплодие с лекуващия лекар преди да за- почнете лечение. Ако имате партньор, той или тя вероятно ще желае да участва в това обсъждане, така че и двамата ще знаете всички факти и ще имате възможност да говорите за чувствата си и възмож- ностите си в бъдеще.

При хормонозависимите тумори обикновено се назначава допълнителна хормонална терапия след приключване на химиотерапията. В тези случай трябва задължително да обсъдите с вашия лекуващ лекар онколог възможностите за забременяване и раждане на дете при вас.

Някои лекарства няма да имат траен ефект върху вашата плодовитост. Яйчниците на някои жени ще започнат отново да образуват яйцеклетки след спирането на лечението. В такъв случай безплодието е било краткосрочно. Вашите цикли ще се нормализират след като лечението приключи. Такъв е случаят при една трета от жените. Обикновено колкото по-млада сте, толкова по-голяма е вероятността да имате отново нормални менструални периоди и все още да можете да имате деца след като химиотерапията е приключила.

Ако сте била бременна преди вашето заболяване да бъде диагностицирано и вашата химиотерапия започне, е много важно да обсъдите с лекаря съображенията за и против продължаване на бременността. Понякога е възможно да се забави започването на химиотерапията до момента на раждане на бебето, в зависимост от вида на рак, който имате, степента на болестта, колко напреднала е бременността и конкретната химиотерапия, на която ще бъдете подложена. Ще се нуждаете от разговор с вашия лекар относно бременността и трябва да се уверите, че сте напълно наясно с всички рискове и алтернативи преди вземането на конкретни решения.

При мъжете някои химиотерапевтични лекарства няма изобщо да имат ефект върху плодовитостта, но други могат да намалят броя на образуваните сперматозоиди и да засегнат тяхната способност да достигат и оплождат женската яйцеклетка по време на секс. За съжаление това означава, че повече няма да можете да станете баща на собствени деца. Все пак ще можете да получавате ерекция и да имате оргазъм, както преди да започнете лечението си.

Ако все още имате планове за деца, преди да започнете химиотерапия, можете да съхраните в семенна банка част от сперматозоидите си за по-късна употреба. Ако това е възможно във вашия случай, ще бъдете помолени да дадете няколко семенни проби за период от няколко седмици. Те след това ще бъдат замразени и съхранени така, че да могат да бъдат из- ползвани по-късно в опит да се оплоди яйцеклетка и вашата партньорка да забременее.

Ако химиотерапията причини безплодие, някои мъже ще останат безплодни след приключване на тяхното лечение, а при други ще се установи, че техните сперматозоиди се връщат към нормални нива и тяхната плодовитост се възвръща. Понякога може да отнеме няколко години преди това да стане. Вашият лекар ще може да направи преброяване на сперматозоидите, когато лечението приключи, за да провери вашата плодовитост.

Момчетата в тийнейджърска възраст трябва също да са наясно с риска от безплодие, така че ако е възможно тяхна семенна течност да се съхрани за по-късни години. Някои хора са поразени, когато открият, че необходимото в техния случай лечение означава невъзможност изобщо повече да имат деца. Ако сте планирали да имате деца в бъдеще или да имате още деца в семейството си, ще бъде много трудно да приемете безплодието. Чувството на загуба може да бъде много болезнено и разстройващо за хора от всички възрасти. Понякога чувството може да бъде сякаш сте загубили част от себе си. Поради това, че не можете да имате деца може да се чувствате по-малко мъж или по-малко жена.

Някои хора могат да пренебрегнат риска от безплодие, чувствайки, че справянето с рака е по-важно. При други може да изглежда, че приемат новините спокойно докато лечението не приключи и те не подредят живота си отново.

Хората се различават по реакциите си за риска от безплодие. Различават се и по начина, по който приемат или не приемат диагнозата си, лечението също.

Не съществува правилен или неправилен начин за реагиране. Съществува само един начин и това е – вашият начин.