Препоръки за хранене

Как да се храним, ако ни се гади

Ако ви се гади, следните препоръки могат да ви бъдат полезни:

  • Яжте и пийте бавно – така ще ви се гади по-малко.
  • Яжте, когато чувствате, че можете.
  • Варената и печена на фурна храна съдържа по-малко мазнини. Опитайте едно “студено блюдо”. Друга възможност е охладена или замразена готова храна, която можете да ядете студена или затоплена във фурната. Запомнете! Вземете някакво лекарство против повръщане малко преди да се храните.
  • Проветрете добре стаята, в която се храните за да намалите ми- ризмата на храна.
  • На всяка цена починете след като се нахраните в полулегнала поза за да намалите риска от повръщане.
  • Избягвайте вашата любима храна, тъй като в бъдеще е възможно винаги да я свързвате с мисълта, че тя предизвиква гадене у вас. Винаги съобщавайте на вашия лекар, ако отслабнете на тегло.

Опитайте някоя от следните препоръки:

  • Газирани напитки, обикновена вода с лимон, минерална вода, лимонада, плодов сок или чай с лед (студен чай с изстискан лимон и лед).
  • Нещо “сухо” преди да станете. Суха бисквита или сухар могат да предотвратят чувството на гадене.
  • Солената храна обикновено е добра идея. Опитайте солена херинга, хайвер от риба, солени бисквити или фъстъци, пуканки или бульон.
  • Понякога е по-лесно да се яде супа, омлет, плодово мляко, сандвичи или плодово пюре с мляко.
  • Препоръчва се храна, съдържаща малко мазнини. Богатата на мазнини храна може да влоши гаденето, тъй като тя престоява по-дълго време в стомаха.

Как да се храним, ако имаме сухота в устата или лигавицата на устата ни е болезнена

Предложения, които могат да ви помогнат ако имате сухота в устата или лигавицата на устата и гърлото е болезнена:

  • Бебешки каши, овесена каша и кисело мляко.
  • Мек хляб, потопен в бульон, супа или напитка.
  • Пастети като пастет от черен дроб, пастет от сирене, крема сирене, домашно сирене, твърдо сварени яйца, нарязани и размесени с масло, майонеза, хайвер от риба, зеленчукови пастети.
  • Пасирана или настъргана на ренде храна. Опитайте бебешка храна. Две ястия за главното хранене на детето са равни на една порция за възрастен.
  • Супа от консерва или суха супа, обогатена с 1-2 чаени лъжички олио или краве масло и/или 1-2 яйца, разбити и добавени непосредствено преди сервиране. Внимание: Супата не трябва да ври след това, защото лесно ще пресече. Мазнината може да бъде заместена с пълна чаена лъжичка сметана. Ако загубите тегло, съобщете на вашия лекар. Неща, за които да помислите…
  • Пригодете гъстотата на вашата храна според това в какво състояние са вашата устна кухина и вашето гърло. С помощта на миксер можете бързо и лесно да раздробите храната до степен, която ви харесва. Добра идея е да обработите отделно различните компоненти. Тогава храната ще изглежда поапетитно.
  • Яжте сладолед с плодово или ягодово пюре или супа с обикновена или кисело заквасена сметана.
  • Хранете се често и на малки порции, 5-6 пъти дневно, отколкото под формата на няколко големи порции.
  • Избягвайте :
    • силно подправена храна
    • кисела храна и напитки (портокалов сок)
    • храни и напитки, които са твърде горещи или твърде студени

Когато в устата ви е суша, като в “пустиня”

  • Може да бъде необходимо храната да бъде овлажнена с допълнително количество сос или напитка за да може да бъде преглътната по-лесно. Добре е да направите соса по-гъст от обикновено.
  • Ако супите и напитките са с най-подходящата гъстота за вас в този момент, тогава важно е да се храните многократно на малки порции, например, 6-7 пъти дневно.
  • Има голям брой готови основни ястия и супи на пазара.
  • Меки храни: Печени храни, нишестета, различни видове сирене, омлети, суфлета и храни, сготвени с бял сос. Защо да не опитате различни видове мус, нишестета, плодови пюрета със сметана, кекс със сирене конфитюрени омлети или сладолед за десерт?

Как да се храним, ако вкусът ни е променен

Промяната на вкуса не е необикновено явление:

  • Промени във вкусовото усещане могат понякога да се срещнат като резултат от болестта рак, а понякога като резултат от лечението.
  • Често се среща поява на сладък, солен горчив или кисел вкус по различен повод. Някои могат да открият, че месото има горчив вкус, вкус на картон или на дървени стърготини. Много хора престават да харесват кафето или чая.
  • Някои пациенти, които провеждат лъчетерапия в устната кухина откриват, че загубват всякакъв вкус в устата по време на лечението. По време на химиотерапията и лъчетерапията храната има метален вкус. Кажете на вашия лекар, ако усетите промяна във вкуса.

Старайте се да правите храната многократно по-привлекателна

  • Атмосферата и визуалното възприемане на храната имат голямо влияние върху вкуса и апетита. Подредете масата и сервирайте храната привлекателно.
  • Зеленчуците в чинията добавят цвят и разнообразие.
  • Ако сте загубили вкус в замяна на това можете да се опитате да се насладите на аромата на храната, т. е. яжте храна, която има хубав аромат.
  • Ако измиете зъбите си преди хранене, можете да намалите проблема за “добавените аромати” към храната.

Опитайте някоя от следните препоръки

  • Опитайте някои нови, дори по-силни аромати за да усетите повече вкус. Различните лечебни треви и подправки като риган, босилек или мащерка имат достатъчно добър аромат. Някои хора предпочитат храна с аромат на пушено, солено или сладко.
  • Можете да придадете повече аромат на месото преди приготвянето му ако го поставите в марина, например, плодов сок, вино или оцет.
  • Ако намирате, че ви е трудно да ядете месо, важно е да ядете други храни, които съдържат много белтъчини. Опитайте, например, риба, яйца, сирене, млечни продукти (домашно сирене, крема сирене), продукти от прясно и кисело мляко и сладолед.
  • Вегетариански храни богати на белтъчини са зрял боб и грах, леща, соево мляко, соево брашно и други продукти от соя.
  • Други привлекателни храни са различните плодове, ягодовите и зеленчуците. Те обаче съдържат малко белтъчини и енергия (калории). Съдържанието на енергия може да бъде повишено чрез добавяне на сметана към плодовете и ягодовите и растително масло, маргарин или краве масло към зеленчуците. Когато вие сте болен имате нужда от допълнително количество белтъчини.