Добър живот по време на лечение на рак

Добър живот

Храненето е процесът на прием на храна, свързан с хранителните нужди на организма: растеж, подмяна на тъканите и поддържане на благосъстоянието на тялото. Следователно то е съществена част от лечението на онкологични заболявания.

Храненето с правилните видове храна може да Ви помогне да се чувствате по-добре и да поддържате силата си, докато неправилното хранене може да доведе до намален имунитет, увеличена податливост към заболявания, влошено физическо и умствено развитие и намалена продуктивност.

Здравословният начин на живот по време на лечение на онкологични заболявания е комбинация от правилно хранене, което се състои от подходяща и добре балансирана диета, редовна физическа активност и максимално ограничаване на времето, прекарано седнало положение.Въпреки това, хранителните нужди на всеки индивид могат да се различават. Консултацията с Вашия лекарски екип може да Ви помогне да идентифицирате своите цели, свързани с храненето.

До ден днешен все още има много неясноти по отношение на храненето в света на раковите заболявания – от това кога да се окаже подкрепа, свързана с храненето, до това как най-добре да се наблюдават пациентите, които я получават.

Пациентите се съветват да опитат и да поддържат здравословен начин на живот, тъй като той е важна стъпка към намаляването на риска от рецидив на рака, втори първични ракови заболявания, ограничаване на приема на алкохол и тютюнопушенето, и подобряване на физическото и емоционалното здраве.

Редовните упражнения са край ъгълен камък на здравословния живот и цялостното управление на теглото:

 • намаляване на тревожността
 • умората
 • стреса
 • както и намаляване на риска от сърдечни заболявания
 • диабет и високо кръвно налягане.

Скрининг

Хранителният скрининг може да прогнозира вероятността от по-добри или по-лоши резултати, свързани със здравето. Тези резултати обаче могат да варират в зависимост от обстоятелствата, например от възрастта или вида на заболяването. Скринингът трябва да бъде задължителен и да се извършва редовно като част от медицинските грижи. Опитайте се да се включите в редовни скринингови програми.

Инструменти за хранителен скрининг

Субективна обща оценка (SGA)

 • История на пациента (загуба на тегло, промени в хранителния прием, стомашно-чревни [GI] симптоми, функционален капаците
 • Физикален преглед (мускули, подкожни мазнини, отоци, асцит)
 • Лекарска обща субективна преценка
  • добър хранителен статус – A
  • средно недохранване – B
  • тежко недохранване – C

Универсален инструмент за скрининг на недохранване (MUST)

 • Резултат за ИТМ
 • Непланирана загуба на тегло по време на последните 3 – 6 месеца
 • Резултат за ефект на остро заболяване

Скрининг за хранителен риск (NRS)

 • ИТМ < 20,5 • Загуба на тегло по време на последните 3 месеца
 • Нисък хранителен прием през последната седмица
 • Тежест на заболяването

Индекс на телесната маса

Индексът на телесната маса (ИТМ) е разработен от Адолф Кветелет през 19-и век като индикатор на риска от заболяване чрез повишаване на цялостния хранителен статус на тялото.

ИТМ се измерва чрез разделяне на теглото на човек в килограми на височината на човека на квадрат в метри.26 Подобно на всички останали измервания, ИТМ не е перфектен, тъй като зависи само от височината и ръста, и не взима предвид възрастта, пола, нивата на физическа активност или здравословното състояние на човека.

Водете си дневник на ИТМ, за да отчитате всяка промяна в теглото във времето

ДНЕВНИК НА ИНЕКСА НА ТЕЛЕСНА МАСА

Дата   
Тегло Височина 
ИТМ   

Ръководство за храненето на HSPH

Хранителният Ви план е персонализиран на базата на Вашите възраст, пол, височина, тегло, здравословно състояние и ниво на физическата активност.

„Пирамидата“ и „Чинията на здравословното хранене“ на Харвардското училище по обществено здраве (HSPH) разглеждат недостатъците в „Пирамидата на хранителните продукти“ на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) и в „Моята чиния“ на USDA.

Към момента Пирамидата на здравословното хранене и Чинията на здравословното хранене обобщават най- добрата налична информация за храненето и могат да се използват като отправна точка за направата на най-добрите избори по отношение на храненето, включително:

 • плодове и зеленчуци (стремете се към цвят и разнообразие
 • пълнозърнести храни (напр. цяла пшеница, ечемик, киноа, овес, кафяв ориз)
 • протеини (напр. пиле, риба, бобови култури, ядки)
 • здравословни растителни масла в умерени количества (напр. зехтин, слънчогледово олио, царевично олио, рапично олио)
 • вода, кафе, чай (ограничете подсладените напитки)
 • упражнения (бъдете активни)

Пирамида на здравословното хранене на HSPH

„Хранителните нужди на всеки индивид могат да се различават, Вашият лекарски екип може да Ви помогне да идентифицирате своите цели, свързани с храненето“.

Чиния на здравословното хранене на HSPH

„Пирамидата на здравословното хранене на HSPH и Чинията на здравословното хранене на HSPH могат да се използват като отправна точка за ежедневните избори, свързани с храненето“.

Препоръка на WCRF/AICR

Препоръки за превенция на онкологични заболявания, базирани на доказателствата за храните, начина на хранене и физическата активност според Световния фонд за изследване на рака (WCRF) и Американския институт за изследвания в областта на рака (AICR)

Телесни мазниниБъдете възможно най-стройни, без да имате поднормено тегло
Физическа активностБъдете физически активни най-малко 30 минути всеки ден
Растителни храниЯжте повече разнообразни зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и варива, като например боб
Животински храниОграничете консумацията на червени меса (като говеждо, свинско и агнешко) и избягвайте преработените меса
Алкохолни напиткиАко изобщо консумирате такива, ограничете ежедневния прием на алкохолни напитки до 2 за мъже и 1 за жени
Консервиране, обработка, подготовкаОграничете консумацията на солени храни и храни, обработени със сол (натрий)
Хранителни добавкиНе използвайте добавки за защита от рак
КърменеНай-добре е майките да дават само кърма през първите шест месеца, след което да добавят други течности и храни
Оцелели от онкологични заболяванияСлед лечение, оцелелите от онкологични заболявания трябва да спазват препоръките за превенция на рак

This is a simple headline

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.