Ползите от доброто хранене

Доброто хранене

Доброто хранене е от изключително значение при пациенти с онкологични заболявания, защото както болестта, така и самото лечение се отразяват на хранителния режим – променят начина, по който организмът толерира и усвоява някои храни.

Хранителните нужди се различават от човек до човек. Лекарят,медицинската сестра или диетологът ще ти помогнат да определиш

своите хранителни нужди и да ги задоволяваш. Доброто хранене по време на лечението ще допринесе за следното:

  • да се чувстваш по-добре
  • да запазиш силите и енергията си
  • да поддържаш теглото си и хранителните запаси на организма си
  • да се справиш по-добре със страничните ефекти от лечението
  • да намалиш риска от инфекции
  • да оздравееш и се възстановиш по-бързо

Да се храниш правилно означава да приемаш различни храни, които ще доставят на организма необходимите хранителни вещества, за да се справи с болестта. Това включва белтъци, въглехидрати, мазнини, вода, витамини и минерали.

Нутриети

Протеини /Блетъчини/

Ние имаме нужда от белтъци (протеини) за растежа, възстановяването на тъканите и поддържането на имунната система. Когато тялото не получава достатъчно протеини, е възможно то да разгради част от мускулната маса, за да запълни тези нужди. Това може да доведе до по-трудно възстановяване от болести и да намали устойчивостта към инфекции. Пациентите с онкологични заболявания често се нуждаят от увеличен прием на белтъци. След хирургическа интервенция, химио или лъчетерапия е необходимо приемането на повече белтъци, за да се възстановят тъканите и организмът успешно да се бори с инфекциите.

Добри източници на белтъци са рибата, птичето месо, нетлъстото червено месо, яйцата, нискомаслените млечни продукти, ядките, сухите зърнени храни и соята.

Мазнини

Мазнините играят важна роля в храненето. Мазнините и маслата са изградени от мастни киселини и са богат източник на енергия за организма. Тялото разгражда мазнините и ги използва като запасен източник на енергия, за изолиране на тъканите и за транспортиране на някои видове витамини чрез кръвта.

Вероятно сте чували, че някои мазнини са по-полезни от други. Отчитайки ефекта на мазнините върху сърцето и нивата на холестерола,избирайте мононенаситени или полиненаситени мазнини пред наситените или транс мазнините.

Мононенаситените мазнини се намират главно в растителните масла като зехтин, рапица и фъстъчено масло.

Полиненаситените мазнини се намират в слънчогледовото, царевичното и сусаменото олио. Те са основните мазнини и в морските храни.

Наситените мазнини се намират главно в храните от животински произход, като месото и птиците, пълномасленото или нискомаслено мляко, сиренето, маслото. Някои растителни мазнини като тези в кокосовото и палмовото масло също са наситени. Наситените мазнини повишават холестерола и увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. По-малко от 10% от калориите следва да са от наситени мазнини.

Транс мастните киселини се получават при преработката на някои растителни масла в маргарин или втърдяването им (shortening). Източници на транс мазнини са храните за бързо хранене и такива, приготвени с частично хидрогенирани или втвърдени растителни масла. Транс мазнини се намират също и в някои млечни продукти. Те могат да повишат лошия и да намалят добрия холестерол. Опитвайте се да ги избягвате.

Въглехидрати

Въглехидратите са основният източник на енергия за организма. Те му дават необходимото гориво за поддържане на физическата активност и правилното функциониране на органите. Най-добрият източник на въглехидрати са плодовете, зеленчуците и зърнените храни. Те също така снабдяват тялото с необходимите витамини, минерали, фибри и нутриенти за клетките му.

Пълнозърнестите храни съдържат всички съставки и естествени нутриенти на цялото зърно. Те се намират в зърнените храни, хлябовете, брашната и крекерите. Някои зърнени култури като киноа (която всъщност е псевдожитно растение, използвано поради богатството си на хранителни вещества още от Инките), кафяв ориз или ечемик, могат да се използват като предястия, гарнитури или самостоятелни ястия. Когато избирате зърнен продукт, търсете думата „пълнозърнест“.

Фибрите са част от храните с растителен произход, която организмът не може да преработи. Има два вида фибри – неразтворимите фибри извеждат хранителните остатъци бързо от организма, а разтворимите фибри се свързват с водата в изпражненията и ги омекотяват.

Други източници на въглехидрати са хлябът, картофите, оризът, спагетите, тестените изделия, зърнените и бобовите култури. Сладките храни и напитки съдържат въглехидрати, но доставят твърде малко витамини, минерали и полинутриенти.

Вода

Водата и течностите са жизнено важни за здравето. Всички клетки на организма се нуждаят от вода, за да функционират. Недостатъчното приемане на течности или изгубването им чрез повръщане или разстройство, води до обезводняване на организма. Това може опасно да наруши баланса между течностите и минералите, които са отговорни за нормалното функциониране на органите и системите в организма. Въпреки, че човек получава някакви течности с храната, е необходимо да се изпиват ежедневно около осем 200 милилитрови чаши вода (в зависимост от телесната маса), за да е сигурно, че всички клетки се снабдяват с необходимото им количество течност. При повръщане или разстройство може да се появи нужда от допълнителни течности. Имайте предвид, че супата, млякото, дори сладоледът и желатинът, също снабдяват организма с течности.

Витамини и минерали

Тялото има нужда от малки количества витамини и минерали, за да функционира правилно. Повечето от тях се намират в храната в естествено състояние. Също така се продават като хранителни добавки под формата на таблетки или сиропи. Те помагат на организма да използва енергията /калориите/, получена от храните.

При балансиран хранителен режим с достатъчно калории и протеини, човек поема неоходимото количество витамини и минерали с храната. Здравословното хранене обаче често се оказва трудно, когато провеждаш лечение, особено ако се налага да се справяш със страничните ефекти на терапията продължително време. В този случай лекарят или диетологът може да ти препоръчат ежедневно приемане на добавки с витамини и минерали.

Ако обмисляш да приемаш такива витамини и добавки, първо се консултирай с лекуващия си лекар. Някои хора поемат високи дози витамини, минерали и други хранителни добавки, с идеята да подсилят имунната си система и дори да разрушат раковите клетки. Но част от тези вещества могат да бъдат вредни за организма, особено приемани в по-големи дози, и дори да отслабят ефекта от провежданото лечение.

Ако твоят онколог разреши употребата на витамини по време на лечението, най- добре е да избереш такива, които не съдържат повече от 100% от дневните нужди на организма от витамини и минерали, и не съдържат желязо /освен ако твоят лекар не смята, че се нуждаеш от желязо/.

Антиоксиданти

Антиоксидантите включват витамините А, С и Е, минералите селен и цинк, а също така и някои ензими, които поглъщат или се свързват със свободните радикали и им пречат да увреждат здравите клетки.

Ако искаш да приемаш повече антиоксиданти, експертите препоръчват консумацията на разнообразни плодове и зеленчуци, които са добър източник на антиоксиданти. Приемането на големи дози от антиоксиданти или храни, обогатени с витамини и минерали по време на лечението с химио или лъчетерапия не е препоръчително. Говори с твоя лекуващ лекар, за да разбереш кое е най-подходящото време за приемането на антиоксиданти.

Фитонутриенти

Фитонутриентите или фитохимикалите са растителни съставки като каротеноиди, ликопен, ресвератрол и фитостероли, за които се смята, че имат протективен ефект върху здравето. Те се съдържат в растителните продукти като плодове, зеленчуци и някои чайове. Таблетките или добавките с фитохимикали не са показали досега по- добра ефективност от яденето на храни, които ги съдържат.

Билки

Билките от хилядолетия се използват със смесени резултати при лечението на болести. Днес билките се срещат в много продукти като таблетки, течни екстракти, чайове и мехлеми. Много от тези продукти са безвредни и безопасни за употреба, но има и такива, които могат да предизвикат сериозни и неблагоприятни странични ефекти. Някои могат да взаимодействат с доказани противотуморни медикаменти, включително химио и лъчетерапия или хирургично лечение. Ако се интересуваш от употребата на продукти, съдържащи билки, обсъди това с лекуващия лекар или сестрата.

Съображения за безопастност

Много хора смятат, че щом дадени добавки се продават по магазините, те са безопасни и ефективни. Американската агенция за храни и лекарства през 2007 година въвежда правила, които гарантират, че съдържанието на добавките съответства на посоченото на етикета, но тяхната безопасност и ефекта им върху организма не са в обсега на правилата на агенцията. Американската агенция за храни и лекарства не задължава производителите да описват страничните ефекти върху етикетите и освен това агенцията не може да изземе продукт от пазара, докато не се докаже, че той не е безопасен.

Обсъди с твоя лекуващ екип хранителните добавки, отпускани без рецепта, които приемаш или възнамеряваш да приемаш. Вземи опаковката, когато отиваш при лекаря, за да разговаряте относно дозировката и за да си сигурен, че съставките няма да взаимодействат с твоето лечение.

Няколко съвета за безопасност:

  • Питай твоя лекар или сестра къде да намериш надеждна информация за хранителните добавки.
  • Проверявай етикетите на продуктите за количеството и концентрацията на активните вещества.
  • Спри да приемаш даден продукт и веднага се обади на своя лекар, ако получиш странични ефекти като затруднено дишане, сърбеж, схващания или тръпнене на крайниците.

2012 COPYRIGHT AMERICAN CANCER SOCIETY