Самодиагностика за малигнен меланом

Как можем да си направим самодиагностика?

Някои меланоми растат радиално върху повърхността на кожата (хоризонтално върху кожата), без да навлизат значително в дълбочина. Други се разрастват вертикално, дълбоко в слоевете на кожата.

Ранното откриване е особено важно, тъй като успехът на лечението е пряко свързан с дълбочината на инвазия (проникване) в кожата. Меланоми могат да се появят на всяка част на тялото.

5 стъпки за самодиагностика

  • С помощта на огледало в добре осветена стая проверете Вашите лице, врат, рамене, ръце, гърди, корем, бедра и долна част на краката.
  • Завъртете се настрани, вдигнете си ръцете и прегледайте внимат елно дясната и лявата част на Вашето тяло, включително областта подмишниците.
  • С малко огледалце проверете горната част на гърба, врата и скалпа. След това огледайте долната част на гърба, седалищните части, задните части на бедрата и прасците.
  • Прегледайте Вашите предмишници, длани, задната част на дланите и ноктите, кожата между пръстите.
  • Накрая проверете Вашите стъпала – горните части, петите, ноктите на краката, пръстите и кожата между тях.
Когато разглеждате кожата си не забравяйте да огледате устата, скалпа, ходилата, ноктите, гениталиите. Меланомът може да се образува върху части от тялото, които хората забравят да проверяват. Така например меланоми, които започват в нокътното легло, най-често се появяват като персистираща черна или кафява жилка в нокътната плочка.
Повечето меланоми са черни или кафяви на цвят, но може да бъдат и с цвета на кожата, както и с розов, червен или пурпурен цвят.