Ограничаване на риска от меланом

Как да огранича риска от меланом?

Избягвайте да се излагате на слънце, когато то е най-силно и никога не използвайте соларни лампи или солариуми.

Винаги използвайте слънцезащитен крем и балсам за устни със защита от UVB и UVA лъчи и слънцезащитен фактор 30 или повече дори в об- лачни дни.

Ако се излагате на слънце, следвайте тези предпазни мерки:

  • Носете дрехи, покриващи кожата, и шапка за предпазване на лицето, ушите и врата.
  • Можете да обмислите носенето на слънцезащитно облекло.
  • Носете слънчеви очила, които филтрират 100% от UV светлината, за да предпазите очите си и кожата около тях.
  • Нанасяйте слънцезащитен продукт поне 20 минути преди да излезете навън, както и на всеки 2 часа след това.
  • Стойте на сянка, когато можете. Слънчевият загар не е признак за добро здраве, а рисков фактор за увреждане на кожата.
  • Бъдете наясно с допълнителните фактори, които могат да повишат риска от излагане на слънце. Приемът на лекарства като антибиотици, диуретици и ретиноиди увеличават чувствителността към слънцето. Консултирайте се с Вашия лекар за всички лекарства, които приемате.
  • Редовно проверявайте кожата си сами, за да откриете всички промени възможно най-рано и ако има такива, да съобщите на лекаря си .
  • Пазете децата от слънцето. Слънчевите изгаряния в детска възраст могат да увеличат риска от рак на кожата в бъдеще. Дайте добър пример на децата си и ги научете на безопасни навици при излагане на слънце.

Избор на слънцезащитен продукт

Изборът на най-добрия слънцезащитен продукт не се свежда до намиране на продукта с най-висок слънцезащитен фактор (SPF). Тъй като и UVA, и UVB лъчите причиняват увреждане на кожата, изберете широкоспектърна или мултиспектърна защита, която предпазва от двата вида UV лъчи. Съставките, които е препоръчително да търсите, включват оксибензон, титанов диоксид, цинков оксид, авобензон, сулизобензон и екамсул.

За UVB защита използвайте слънцезащитен продукт с SPF 15 (и по-висок, ако попадате в рискова група за рак на кожата или имате повишена чувствителност към слънце). SPF факторът показва доколко продуктът предпазва от слънчево изгаряне вследствие на UVB лъчи.
Така например, ако обикновено изгаряте на 10-ата минута, продукт с SPF 15 умножава това време по 15. То- ва означава, че можете да бъдете на слънце в продължение на 150 минути преди да изгорите. SPF 30 умножава времето по 30 и т.н. Не забравяйте, че SPF 30 не е два пъти по-силен от SPF 15, когато става въпрос за филтриране на лъчите. SPF 15 филтрира 93% от UVB лъчите, а SPF 30 – 97%.

Изберете продукт, който е устойчив на потене и вода, ако ще сте активни или ще бъдете във вода. Ако продуктите не са водоустойчиви, трябва да се прилагат редовно.

За деца над 6-месечна възраст изберете слънцезащитен продукт за деца. Тези продукти не съдържат химикали, които биха раздразнили чувствителната детска кожа. Деца под 6-месечна възраст като цяло не трябва да се излагат на слънце.