Ракът на гърдата и вашата сексуалност

Секс и сексуалност

Сексуалността ви е нещо индивидуално. Свързана е с това как се чувствате телесно и емоционално. Можете да определите сексуалността си чрез външния си вид, връзката си с другите или ролята ви в живота. Как гледате на себе си от сексуална гледна точка може да бъде определено от миналото ви, както и от културните и религиозните ви убеждения.

Сексуалността може да се отнася и до сексуалните ви предпочитания (напр. дали се смятате за хетеро или хомосексуални). Свързана е също с това как се чувствате по отношение на еротичен контакт като целувката, прегръдките, докосването и сексуалния акт. За повечето хора сексуалността е съчетание на част или на всички от изброените фактори.

Терминът „секс“ може да означава различни неща за всеки. В тази статия терминът се използва за всеки аспект на сексуалния и еротичния контакт.

Сексуалната реакция на жената

Сексуалният живот на жената се променя през различните периоди в живота й, независимо дали й е поставена диагноза рак на гърдата или не. Може да се повлияе от месечния й цикъл или от важни събития в живота й като бременност или менопауза. С годините начинът, по който се изразяваме сексуално, може да се измени поради здравословни причини или други фактори. Тревогата и стресът също играят роля.

Всички от гореизброените фактори могат да окажат влияние върху желанието ви за секс и любовни контакти.

Да разберем как тялото ни реагира по време на сексуалния контакт е важен фактор в сексуалността на жената. В медицинската терминология това се нарича женска сексуална реакция. Да познавате как реагира тялото ви сексуално ще ви даде възможност да разберете по-добре своето лично състояние и проблемите, които вероятно преживявате.

Женските полови органи

Женската сексуална реакция се състои от три стадия, които оказват влияние върху цялото тяло и областта на половите органи.

Сексуално желание

Сексуалният интерес на жената или желанието са много важни и представляват първата стъпка от процеса. Когато почувствате това желание, половите органи започват да се изпълват с кръв. Това може да се случи просто докато сте с някой, който ви привлича или по-директно при докосването или възбуждането на ерогенните ви зони (зоните, които ви носят сексуално удоволствие). Артериалното ви налягане и пулсът ви се увеличават и дишането се учестява. Също така, влагалището се овлажнява.

Сексуална възбуда и оргазъм

Когато това дразнене и възбуда се увеличат в половите органи, се наблюдават и други промени. Големите и малките срамни устни увеличават размера си. Докато областта продължава да се изпълва с кръв, входът на влагалището се отваря като по този начин улеснява достъпа до влагалището и клитора. Ако дразненето и възбудата продължат, тогава следва фазата на оргазъм. Става дума за освобождаването на сексуалното напрежение. Включва спазми на тазовите мускули, понякога и в други части на тялото.

Фаза на отпускане

Тялото възвръща нормалното си състояние. Много жени не стигат до оргазъм при всеки сексуален контакт. За някои удоволствието на сетивата, което се предизвиква от възбудата, им дава сексуалното удовлетворение, от което имат нужда.

Както беше споменато, желанието (или либидото) играят съществена роля в сексуалната реакция. Много жени, които са подложени на терапия за рак на гърдата, установяват, че желанието им за сексуален контакт намалява, или поради страничните ефекти на терапията, или тъй като не могат да се концентрират върху нищо друго извън диагнозата и терапията.

Вероятна последица от диагнозата и терапията за рак на гърдата е да ви бъде трудно да се наслаждавате на секса както преди. Това може да се дължи на различни причини, които са свързани с това как се чувствате психологически и телесно с болестта. В следващия раздел ще се спрем на различните аспекти, които могат да повлияят на усещането за сексуално удовлетворение.

Сексуалност по време на терапия

Почти сигурно е, че диагнозата за болест, която застрашава живота ви, ще окаже влияние върху това как се чувствате спрямо секса и своята сексуалност. В период, в който трябва да се справите с толкова много неща, вероятно няма да искате да се изразявате сексуално. Или пък, може да чувствате, че искате да имате сексуални контакти, които да ви дадат усещането за нормален живот в период на несигурност. Някои жени споделят, че желанието им за любовни контакти се увеличава, но не непременно за сексуален контакт. Също така, терапиите, които провеждате може да окажат влияние върху сексуалното ви желание и сексуалността ви.

Специалистите смятат, че сексуалната ви реакция може да се влияе или да се нарушава по три различни начина: болка (в областта на половите органи или в други части на тялото), силно напрежение и страх от любовния контакт или съзнанието да ви е заето с толкова много неща, че изобщо да не можете да мислите за секс. Има обаче и други фактори, които са конкретно свързани с рака на гърдата и лечението му и които могат да имат отражение върху сексуалната ви реакция.

Болка и дразнения

Почти всички терапии за рака на гърдата могат да предизвикат в известна степен болка или дразнения. Може да изпитате болка по много и различни причини. Ако изпитвате болка, вероятно ще искате да се концентрирате върху това да се почувствате отново добре и да нямате енергия или желание за секс.

Терапията за рак на гърдата, на която се подлагате, със сигурност означава някаква форма на хирургическа намеса, която може да включва и възстановяване на бюста. Може би ще ви е трудно да прегърнете някого, ако раните от операцията все още заздравяват или ако имате белези. Ако сте провели лъчетерапия, може да имате чувствителност в областта по време на терапията, но и за известен период след завършване на терапията. В такъв момент едно докосване може да ви донесе повече болка отколкото удоволствие. Това може да предизвика у вас безпокойство, ако в резултат на това не можете да сте близо до тялото на партньора си по начина, по който сте били преди, дори ако става въпрос за кратък период от време.

Болкоуспокояващите могат да ви помогнат да се справите с всяко смущение, но фактът, че ще трябва да взимате лекарство преди да правите любов, вероятно ще промени начина, по който се чувствате. Все пак, вероятно ще се утешите ако знаете, че всяка болка, която чувствате поради операцията или лъчетерапията се очаква да намалее докато областта заздравее. Като алтернатива вероятно би ви помогнала промяна на сексуалната поза, например поза, която предизвиква по- малко директен натиск върху гърдите ви.

Преумората

Преумората е прекалена умора, която не преминава след почивката или съня и е често последствие от противораковата терапия. Може да се влоши докато продължава терапията, а може да продължи и след завършването й. Терапиите, които е най-вероятно да предизвикат преумора са химиотерапията и лъчетерапията, въпреки че хирургическата намеса и хормоналните терапии също могат да повлияят върху нивата на енергията ви.

Ако изпитвате преумора може да не искате изобщо да имате сексуални контакти или може да искате по-малко активна роля. Може би ще е необхо- димо известно адаптиране от ваша страна, особено ако до този момент винаги сте имали интензивна роля в любовта. Важно е да осъзнаете какъв е сегашният ви лимит и да не прекалявате. Опитайте се да не бъдете много взискателни към себе си.

Това усещане за преумора ще намалява постепенно с течение на времето и може би тогава ще почувствате, че имате повече енергия, която да посветите на сексуалния си живот.

Симптоми на менопаузата

Терапиите за справяне с рака на гърдата често водят до симптоми на менопауза. Тези терапии могат или да ограничат действието на женските хормони, или да спрат изцяло производството им.

Сред терапиите, които с най- голяма вероятност предизвикват такива симптоми, са химиотерапията, хормонотерапията или задържане на яйчниците (временно или постоянно прекъсване на функцията им). Поради това е възможно да изпитате някои или всички от следните симптоми: топли вълни, умора, промени в настроението, изтънели коси, загуба на еластичността на стените на влагалището и сухота. Тези странични действия на менопаузата варират при различните хора.

Симптомите на менопаузата могат да повлияят върху начина, по който се чувствате като жена. Може да не се чувствате привлекателна или да ви е трудно да повярвате, че някой друг може да ви намира привлекателна. Може просто да се чувствате много уморена, за да покажете какъвто и да било интерес към секса. Да не забравяме и неудобставата от нощното изпотяване.

Жените, които изпитват тези симптоми по време на естествената менопауза, могат да проведат терапия с хормонални заместители. Тази терапия, обаче, не се препоръчва за жени с рак на гърдата поради хормоналното съдържание.

По-младите жени, които са подложени на терапия сре- щу рака на гърдата, често имат симптоми на менопауза поради химиотерапията или ограничаване на функцията на яйчниците. Това състояние на менопауза може да бъде временно или постоянно

Въпреки че симптомите са същите както при една нормално настъпила менопауза, в началото могат да са много по-силни. Когато една жена преживява тези симптоми в по-млада възраст, това може да я накара да се чувства по-възрастна отколкото е всъщност, факт, който може да окаже отрицателно влияние върху това как тя усеща сексуалността си.

Ако преживявате симптоми на менопауза, които оказват влияние върху качеството на живота ви, вероятно има начини да бъдат облекчени.

Сухота на влагалището

Терапиите, които променят нивата на естрогени в тялото ви може да причинят промени във влагалището, като сухота или/и възпаление, което може да направи сексуалния контакт болезнен.

Сухотата на влагалището е често срещан симптом на менопаузата при жени, които са подложени на терапия за рак на гърдата и може да предизвика сериозен дискомфорт. Въпреки това има неща, които могат да помогнат. Когато имате предвид, че дискомфортът и болката могат да бъдат намалени, тогава вероятно ще установите, че желанието ви за сексуален контакт се увеличава.

Основната терапия срещу сухотата на влагалището е терапията с хормонални заместители, въпреки че както беше споменато тя не се препоръчва при жени с рак на гърдата. Въпреки това някои лекари може да предпишат хормонална терапия с локално действие като естрогенен крем, който се прилага в областта на влагалището за кратки периоди от време, например за по три месеца всеки път. Точното количество естроген, което се поглъща от останалия организъм при тези терапии не е напълно известно, ето защо, може би е добре да обсъдите употребата със специалиста онколог, който следи състоянието ви.

Също така има някои прости практични мерки, които можете да вземете и които не са свързани с употребата на хормони. Опитайте се да носите леко памучно бельо и избягвайте тесните панталони, тъй като по тази начин се намалява вероятността да се раздразни областта на влагалището. Друго нещо, което може да има положителен ефект, е избягването на ароматизирани сапуни и продукти за къпане. Вместо сапун използвайте кремове на водна основа.

Можете също така да се опитате да облекчите симптомите с продукти за овлажняване и лубрикация на влагалището, които ще ви предложи лекарят ви. Продуктите за овлажняване на влагалището могат да се използват на всеки няколко дни. Ако почувствате дискомфорт по време на секс вероятно ще е полезно да използвате лубриканти на водна основа.