Хранене на пациенти с онкологични заболявания

Помагало за пациента и неговото семейство

Храненето е важна част от лечението на онкологичното заболяване. Приемането на подходящи храни преди, по време, и след края на леченето, е важен фактор пациентът да се чувства добре и да запази силите си. Ако четеш тази книжка, вероятно ти самият или някой на когото държиш, преминава през лечение на раково заболяване. American Cancer Society е разработила това ръководство, за да помогне на теб и на тези, които обичаш, да се справите заедно със страничните ефекти на терапията, оказващи влияние върху храненето.

Не всеки има проблеми, свързани с храненето. Това ръководство обаче ще ти помогне да се справиш с тях, ако или когато се появят. Не е необходимо веднага да изчетеш цялата информация тук – може да прочетеш само информацията, от която имаш нужда в момента или която пряко те засяга.

Информацията, представена тук, по никакъв начин няма намерение да замени съветите, които получаваш от лекуващия екип. Ако имаш въпроси или притеснения, винаги можеш да разговаряш с твоя лекар, лекуваща сестра или с диетолог относно храненето. Лицензиран диетолог може да бъде твоят най-добър източник на информация за подходящия хранителен режим. Ако ти предстои среща с такъв специалист, не забравяй да запишеш предварително въпросите си, за да не пропуснеш някой от тях. И питай повторно за всичко, което не ти е ясно или ако се нуждаеш от повече обяснения. Ако имаш въпроси относно някои неща, включени в това ръководство, диетологът може да ти даде по-подробна информация.

2012 COPYRIGHT AMERICAN CANCER SOCIETY