Метастатичен меланом

Да научим повече за меланома

Какво представлява ракът?

Ракът е общата дума за клетките, които растат и се делят неконтролируемо. Обикновено, клетките растат и се делят, когато тялото има нужда от тях. Когато клетките остаряват, те умират и новите клетки заемат местата им. Но понякога този процес се нарушава. Образуват се нови клетки, когато тялото няма нужда от тях, а старите не умират, когато трябва. Тези допълнителни клетки могат да формират тъканна маса, наречена образувание или тумор. Има над 100 различни вида рак. Повечето от тях са кръстени на органа или на вида клетки, от които се образуват – например ракът, който се образува в дебелото черво, се нарича рак на дебелото черво; ракът, образуван в кожата, се нарича рак на кожата.

Какво представлява меланомът?

Меланомът е сериозна форма на рак, която започва от кожните клетки, произвеждащи пигмента в кожата. Той е сравнително рядък вид и представлява по-малко от 5 % от всички случаи на рак на кожата. Кожата е съставена от два слоя: епидермис (външният слой) и дерма (вътрешният слой). В епидермиса има клетки, наречени меланоцити. Меланоцитите произвеждат пигмента меланин, който определя тена на кожата. Меланомът се причинява от трансформацията на тези клетки.

Меланомите най-често се появяват върху кожата като нови бенки или като изменение на вече съществуваща бенка. Обикновено те имат неправилна форма, и въпреки че може да се появят навсякъде, най-често се срещат по краката, ръцете, лицето или гърба. Критерии за оценка на това дали една лезия е меланом, са известни като ABCDE (вижте по-долу). Те оценяват Асиметрията, Очертания- та, Цвета и Диаметъра на лезията и това как тя се Развива във времето.

Какво представлява метастатичният меланом?

Ако меланомът се открие навреме и се лекуват правилно, обикновено съществува възможност той да се излекува напълно. Но в ня- кои случаи ракът може да стане по-сериозен и да се разпространи в други части на тялото. Този процес на разпространение е известен като метастазиране.

Метастатичният меланом е рак, който се е разпространил в дру- ги органи в тялото, като черен дроб, бели дробове, кости и мозък. Метастатичният меланом, известен още като меланом в IV стадий, е най-напредналата фаза на заболяването.

Въпреки че тогава освен в кожата раковите клетки се намират и в други органи, това остава същият вид рак. Например меланомът, който се е разпространил в черния дроб, се лекува като метастатичен меланом, а не като рак на черния дроб.

Вашият лекар ще направи изследвания, за да определи в кой стадий се намира Вашето заболяване. Ако лекарят Ви смята, че имате метастатичен меланом, може да назначи КТ (компютърна томография), ПЕТ (позитронно-емисионна томография) или ЯМР (ядрено- магнитен резонанс) за потвърждаване на диагнозата и предприемане на най-правилното лечение. Всички апарати за образна диагностика дават на лекаря вътрешен образ на Вашето тялото, за да се определи дали ракът се е разпространил.

Вашето лечение

Какви възможности за лечение може да ви бъдат предложени?

Вашият лекар ще обсъди с вас най-подходящите възможности за лечение. В момента те включват химиотерапия, биологична терапия, операция и лъчетерапия. Тези видове лечение обикновено се използват в комбинации, които се съставят така, че да бъдат максимално подходящи за Вас, с цел да спрат растежа на рака и да Ви позволят да водите нормален живот.

 • Операция

Може да Ви направят операция, за да премахнат целия първичен тумор или колкото се може по-голяма част от него, както и рака, който се е разпространил в другите части на тялото. Операцията се прилага и за отстраняване на тумори с цел облекчаване на болката. Процедурата ще бъде направена под обща упойка и вероятно след нея ще останете известно време в болница. Възможните нежелани ефекти от операцията са белези и болка.

Лъчетерапията е използването на високоенергийни рентгенови лъчи за унищожаване на раковите клетки. Лъчетерапията при меланом се прилага най-често за облекчаване на симптомите в резултат от разпространението на тумора особено когато са засегнати костите и мозъка. Радиацията се насочва към областта, в която се намира рака, така че нормалните клетки максимално да се предпазят от увреждане. Тя се използва и за облекчаване на болките, причинени от тумора. Понякога лъчетерапията се прилага след операция, с цел да се унищожат останалите ракови клетки и да се намали рискът от повторната поява на рака. Обикновено курсът на лечение трае няколко дни или седмици, с няколко дни почивка между сесиите, за да може пациентът да се възстанови от нежеланите ефекти. Нежеланите ефекти на лъчетерапията включват: умора, леки кожни реакции, стомашни проблеми и диария.

 • Химиотерапия

Химиотерапията се прилага на редовни интервали за срок от ня- колко месеца, с периоди на възстановяване между курсовете. Те се наричат химиотерапевтични „цикли“. В повечето случаи тази терапия се прилага интравенозно (венозни вливания). Лечение- то се провежда няколко месеца, като между отделните цикли на организма се дава известно време да си почине и да се възстанови.

Нежеланите ефекти на химиотерапията зависят от индивида и приложената доза, но най-общо са: умора, риск от инфекция, гадене и повръщане, загуба на апетита, диария, увреждане на периферните нерви, водещо до промени в чувствителността и опадане на косата. Тези нежелани ефекти обикновено изчезват след прекратяване на лечението.

 • Биологични терапии

Биологичната терапия е вид лечение, което специфично повлия- ва един от пътищата на растеж на раковите клетки. За лечение на метастатичния меланом се използват няколко вида биологична терапия: имунотерапия и таргетна (прицелна) терапия:

Имунотерапия

Имунотерапията (наричана още биологична терапия) има за цел да засили естествените сили на организма за борба с рака. Тя използва субстанции, произведени или от организма или в лaборатория, за укрепване, насочване и възстановяване на имунната функция. Най-често използваните видове имунотерапия за лечение на метастатичния меланом са интерферон, интерлевкин и едно моноклонално антитяло, които се прилагат чрез венозни вливания.

Потенциално сериозните нежелани ефекти, които се свързани с различните видове имунотерапии, включват: ниско кръвно налягане, висока температура, втрисане, възпаление на дебелото черво (колит), проблеми с черния дроб, кожни реакции, възпаление на периферните нерви и ендокринните жлези.

Обсъдете възможните нежелани ефекти с Вашия лекар преди началото на лечението, и веднага му съобщете за такива, появили се по време на терапията.

Таргетна (прицелна) терапия

Таргетната терапия забавя растежа на рака, дължащ се на специфична грешка (или мутация) на ДНК в клетката. Например, повече от половината метастатични меланоми имат мутация в един ген, наречен BRAF, който контролира растежа на клетките. Мутиралият BRAF ген кара клетките да растат и да се делят много бързо. За пациентите, чиито тумори имат тази мутация, се казва, че имат „положителен за BRAF мутация меланом“. За прекратява- нето на този процес и забавянето на растежа на рака е разработено лечение, наречено BRAF-инхибитор.

Потенциалните нежелани ефекти са свързани с проблеми с кожата, включително обриви, кожна чувствителност и една по-лека форма на рак на кожата, наречена плоскоклетъчен карцином, който може да се лекува оперативно.

Изследванията на болестта и нейното лечението продължават. В клиничните изпитвания се изследват потенциални нови възможности за лечение, но тяхната роля ще остане неизвестна още няколко години. Вашият лекар може да обсъди с Вас участието Ви в клинични проучвания, като част от Вашия план за лечение.

Кой ще участва в лечението ми?

По време на лечението за Вас ще се грижи екип от специалисти, който вероятно ще включва дерматолог (специалист по кожни болести), онколог (специалист по ракови заболявания), лъчетерапевт, хирург, медицинска сестра и Вашия общопрактикуващ лекар. Други членове на този екип, биха могли да бъдат диетолог и лекар по трудова медицина, като може да имате и необходимост от психологична помощ.

Какво мога да направя, за да се почувствам по-добре?

Вашите лекари ще направят всичко възможно, за да отстранят или контролират рака и симптомите му и да Ви помогнат да се справите с нежеланите ефекти от лечението. Но има и неща, които Вие сами може да направите, за да се почувствате по-добре. 10 Ето някои идеи:

 • Поддържайте отношенията си – срещите и разговорите по телефона с приятелите и семейството ще Ви помогнат да не се концентрирате в заболяването си.
 • Бъдете активни – планирайте неща, с които ще се заемете в бъдеще, например йога или медитация.
 • Грижете се за себе си – яжте здравословна храна, дори и да нямате много апетит
 • Осигурете си необходимата почивка и сън.

Разговори с лекуващия Ви медицински екип

Лечението на метастатичния меланом може да бъде сложно и Вие да имате усещането, че няма много време за въпроси по време на посещенията при Вашия лекар. Нека това не Ви кара да мислите, че не трябва да задавате въпроси. Ако не разбирате какво става или имате притеснения за заболяването си или плана на лечение, трябва да питате.

Има два въпроса, които са полезни на всеки етап:

 • Каква е целта на това изследване или лечение?
 • Може ли да обясните това по-просто?

Задаването на въпроси не означава, че медицинският Ви екип не си върши добре работата. Това означава, че Вие се интересувате активно от лечението си и работите съвместно с екипа, за да постигнете максимални резултати.

Запомняне на получената информация

По време на някои посещения при лекаря, Вие ще получите много информация и може да Ви бъде трудно да запомните всички подробности. Следните съвети могат да Ви помогнат:

 • Доведете със себе си член на семейството или приятел. Помолете ги да слушат внимателно обясненията. След това може заедно да ги обсъдите.
 • Водете си бележки. Може да ги прочетете отново вкъщи и да си запишете някои допълнителни въпроси, които могат да възникнат. В този материал има някои примерни въпро- си и място, където да си запишете отговора.

Винаги помнете, че ако не разбирате нещо, което лекуващият Ви медицински екип е казал, трябва пак да зададете въпроса. Когато сте добре информирани, ще може да се грижите по-добре за себе си.